Berlín vyzývá k reformě aliance, po Macronově výroku o mozkové smrti

Německý ministr zahraničí chce silnější politické vazby.

Německý ministr zahraničí Heiko Maas chce „restart“ NATO, reaguje tím na slova francouzského prezidenta, který uvedl, že aliance se nachází ve stavu mozkové smrti.

Heiko Maas se znovu vrátil k tomu, že Evropa musí převzít větší odpovědnost sama za sebe. NATO podle něj musí být dál silné, jako tomu bylo v minulých 70 letech. Evropa se nicméně musí více snažit o posílení obrany.

Maas tímto uvedl schůzku ministrů zahraničí v Bruselu. Řada zemí NATO se již nyní obává, jak dopadne summit v Londýně. Trump v minulosti hodně kritizoval členské země, že utrácí málo na obranu. V centru jeho kritiky se ocitlo Německo.

Maas ve svém prohlášení hovořil o „buňkách“ zřejmě v narážce na Macronovu „mozkovou smrt“. Je patrné, že chce posílit politickou linii aliance. Zdá se, že Maas chce ustanovit komisi vedenou Jensem Stoltenbergem, která by se více koncentrovala na politické otázky.

NATO v poslední době „čelilo řadě výzev“, což vedlo u řady členů k prohloubení pocitu nejistoty.

Maasův návrh je kritizován, protože neřeší problémy, kterým NATO čelí, například právě zdůrazňované výdaje na obranu ve výši 2 % HDP, tvrdí FT. Hlavní problém je ve ztrátě důvěryhodnosti organizace – země různě vnímají hrozby, mezi členy jsou neliberální země.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.