Kyjev a Donbas dospěly do finální fáze dohody o výměně zajatců

K výměně by mělo dojit podle principu „všechny za všechny“. Konečný výsledek ale závisí na summitu normandské skupiny v Paříži.

Podle informací ruských novin RBK se Rusko, Ukrajina a neuznané republiky na východoukrajinském Donbase dohodly na principech nové výměny zajatců mezi Kyjevem a neuznanými republikami. Mělo by se jednat o výměnu 250 lidí za 100 lidí v souladu s principem všechny za všechny, uvádí noviny s odkazem na svoje zdroje.

Podle těchto informací se dostaly rozhovory o výměně do finálního stádia. Kyjev a Donbas se dohodly i na seznamech osob, kterých by se výměna měla týkat. Nyní dochází k aktivní práci na právním statusu osob, kterých se výměna má týkat. Důvodem je skutečnost, že lidé, kteří se na výměnu chystají, mají často různý procesní status.

Výměnou a její přípravou se zabývá Tříčlenná skupina, ve které jsou zástupci Kyjeva, neuznaných republik i Ruska. Naposledy se skupina sešla na společném jednání 27. listopadu. Administrativa prezidenta Volodymyra Zelenského potvrdila informaci o tom, že výměna „všech za všechny“ se ocitá ve finálním stádiu.

Výměna představuje součást příprav na jednání normandské čtyřky v Paříži, ke kterému dojde 9. prosince, poprvé po 3 letech. Ovšem pokračování úspěšné výměny zároveň závisí na výsledcích jednání summitu mezi představiteli Francie, Německa, Ukrajiny a Ruska, zaznělo z administrativy ukrajinského prezidenta dále.

Přípravy na výměnu mezi Kyjevem a donbaskými neuznanými republikami začaly už letos v polovině léta. Rusko a Ukrajina se na výměně dohodly v září a skutečně se uskutečnila. Nicméně v případě tehdy projednané výměny 208 zajatců z Donbasu a 69 ukrajinských vojáků, kteří byli zajati na východní Ukrajiny, k žádné výměně nedošlo, i když se o ní jednalo.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.