Německo: sociální demokracie i AfD mají nové vedení

Dvě parlamentní strany SDP a AfD o víkendu vyměnily svoje politické vedení. Sociální demokraté se tak posunuli doleva, AfD prošla generační výměnou.

Německá Tagesschau informuje, že německá sociální demokracie i Alternativa pro Německo volily nové vedení.

Sociální demokracie překvapila. Do vedení zvolila dvojici méně známých jmen: Saskii EskenovouNorberta Waltera-Borjanse. Tato dvojice se prosadila proti Olafu Scholzovi (ministr financí ve velké koalici) a Klare Geywitzové.

Bývalý ministr financí uspěl proti současnému ministru financí. Norbert Walter-Borjans byl ministrem financí v Severním Porýní Vestfálsku. Spolu s ním do vedení německé sociální demokracie kandidovala Saskia Eskenová, která je poslankyní. Tato dvojice získala 53 % hlasů. Na hlasování se podílelo 54 % členů strany. Oficiálně ale dvojice ještě nevyhrála, protože je musí podpořit sjezd, který se koná příští týden. To se ovšem považuje za samozřejmé. Stejně tak se očekává, že se bez problémů změní stanovy strany tak, aby stranu mohla vést dvojice.

Oba dva noví předsedové se chtějí víc zasadit o soudržnost strany. Jak Eskenová, tak Walter-Borjans patří k levicovému křídlu strany. Eskenová patří ke kritikům účasti SPD ve velké koalici. Sice nechtějí z koalice hned odejít, ale chtějí nově vyjednávat o koaliční smlouvě. K prioritám také patří velké investice do boji proti klimatické změně, do infrastruktury. A minimální mzda ve výši 12 eur.

Skoro půl roku byla sociální demokracie bez vedení. Na začátku června totiž z funkce předsedkyně odešla Andrea Nahlesová. Už v červnu se ale ve straně rozhodlo, že vedení přejde na duo předsedů a že o tom budou rozhodovat všichni členové strany.

Nové vedení má i Alternativa pro Německo. Rovněž v tomto případě se jedná o duo. Zakládající generace AfD odchází. Místo Alexandra Gaulanda povede stranu jím vybraný kandidát Tino Chrupalla, spolu s Jörgem Meuthenem.

Sas Tino Chrupalla uspěl ve volebním klání. Stane se nástupcem Gaulanda, na sjezdu strany přesvědčil 44letý politik 55 delegátů. Znamená to ovšem generační obměnu ve straně. Gauland byl totiž jedním z „otců zakladatelů“ strany. Chrupalla byl vnímán jako kompromisní kandidát, stojí za ním národovecké křídlo, ale i západní země.

Chrupalla chce získat „občanský střed“. Strana potřebuje přesvědčivý obsah, drastickými řečmi se často způsobí opak – ženy to odrazuje, říká nový spolupředseda.

Dvojité vedení AfD znamená, že se zachovají zástupci ze západu i východu Německa.

Ekonom Meuthen ve volbě jasně uspěl, získal 69 % hlasů. Jeho volební řeč byla tvrdým zúčtováním s vládnoucí velkou koalicí. Uvedl, že strana musí být připravena, protože ji Německo potřebuje. Strana zlepšila svou profesionalitu, ale nesmí usnout na vavřínech. Dal jasně najevo, že strana musí být připravena a ochotna k vládnutí.

Meuthen své politické směřování popsal jako „konzervativní, svobodné a patriotické“.

O vzrušení se postarala kandidatura Wolfganga Gedeona, se kterým probíhá proces vyloučení ze strany kvůli antisemitismu. Pikantní bylo, že se ve své řeči hájil za to, že byl dříve členem mladých sociálních demokratů.

Durynský šéf AfD Björn Höcke dal najevo, že se do vedení strany netlačí. Prozatím se bude koncentrovat na Durynsko.

Na sjezdu strany AfD se sešlo 600 delegátů. Sjezd byl doprovázen protesty.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.