Skandál kolem snížení platů pro pošťáky zlomil vaz finskému premiérovi

Sociálnědemokratický premiér Antti Rinne v úterý rezignoval. Nedůvěru mu vyjádřil jeden z koaličních partnerů. Kvůli informacím o snížení platů na poště.

Finský premiér za sociální demokracii Antti Rinne v úterý v poledne rezignoval, informuje finská veřejnoprávní YLE. Ke kroku se rozhodl, aby se vyhnul hlasování, které se mělo ve finském parlamentu konat ve 14 hodin místního času.

Finský prezident Sauli Niinistö půl hodiny na to rezignaci premiéra přijal. Vláda v důsledku toho formálně podala rezignaci a bude vládnout jako úřednická vláda

Na středu je naplánováno další hlasování o nedůvěře vládě složené z celkem pěti koaličních partnerů. V případě, že vláda parlamentní důvěru nezíská, budou se v zemi konat nové volby. V případě, že důvěru parlamentu udrží, bude vláda v nové personální sestavě pokračovat.

Rezignace Rinneho je důsledkem vládní krize, kterou vyvolal koaliční partner sociální demokracie Strana středu (Keskusta), když vyjádřila nedůvěru Rinnemu jako premiérovi.

Rinneho vládní koalice vznikla před šesti měsíci, kdy sociální demokracie (SDP) vyhrála parlamentní volby. Současná vládní krize akcelerovala rychle. Začala v pátek rezignací ministryně pro státní firmy Sirpi Paaterové. Paaterová rezignovala v souvislosti s odhalením faktu, že věděla, že poštovní společnost Posti plánuje přesun části svých zaměstnanců do hůře placených pozic, ale premiéra o tom informovala nesprávně. Navíc se objevily informace, že sám premiér Rinne, bývalý odborářský boss, o těchto plánech poštovní firmy věděl už od srpna, tedy dávno před dlouhou poštovní stávkou, která ve Finsku probíhala během listopadu. V neděli se sešlo vedení všech pěti vládních politických stran. V pondělí strana Keskusta oznámila, že už nemá důvěru v premiéra Rinneho, ten ale odmítl odstoupit a požadoval další vysvětlení. Podle veřejnoprávní YLE Rinne vyčkával, až ho Keskusta přímo vyzve k rezignaci.

Finská média krátce po rezignaci premiéra Rinneho (tj. v úterý odpoledne) předpokládají, že by se Rinneho nástupkyní mohla stát místopředsedkyně SDP a ministryně dopravy a komunikace Sanna Marinová. O Marinové se hovoří také proto, že minulou zimu Rinneho zastupovala po dobu jeho dlouhé nemocenské. Pokud se 34letá politička stane premiérkou země, bude se jednat o nejmladší premiérku země v její samostatné historii. Marinová sdělila, že před svojí odpovědností necouvne. Také předseda parlamentní frakce SDP Antti Lindtman dal najevo, že je připraven se stát premiérem země.

Antti Rinne na tiskové konferenci po své rezignaci ovšem o svém nástupci odmítl spekulovat. Řekl jen, že je dost kompetentních lidí, kteří se mohou stát premiérem země.

Ilustrační foto: Autor – European Parliament from EU – Finnish Council Presidency priorities debated in plenary, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=80488642

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.