Změní EU pravidla hospodářské soutěže?

EU uvažuje o nových pravidlech pro investice neevropských firem, které jsou vlastněny státem.

Čína a čínské investice už nejsou přijímány s otevřenou náručí a v rámci EU se uvažuje o změně pravidel hospodářské soutěže, která by brala v úvahu neevropské firmy vlastněné státem, informují Financial Times o aktuálních krocích komisařky pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerové.

Firmy, za kterými stojí vláda, měly výhodu, když skupovaly evropské rivaly. Vestagerová vidí inspiraci v holandské právní úpravě a říká, že je potřeba uvědomit si sílu státu, který za takovou firmou stojí, a že je nutné proti tomu něco udělat.

„Nizozemský“ návrh spočívá v tom, že by Evropská komise dostala další „pilíř“ – možnost intervence, pokud by firmy vlastněné státem příliš „pokřivily konkurenci“.

Vestagerová sice říká, že prozatím žádné konkrétní rozhodnutí nepadlo, ale je patrné, že holandský nápad se těší velkému zájmu. Úřad komisařky pro hospodářskou soutěž by tedy mohl dostat širší pravomoci, například by mohl zakázat převzetí, která jasně nejsou zisková, nebo zakázat účtování uměle nízkých cen.

Vestagerová sice nebyla zvolena předsedkyní nové Komise, když o tuto pozici usilovala, přesto je její pozice velmi silná, nemá na starosti jen hospodářskou soutěž, ale také problematiku umělé inteligence a digitalizace.

V EU již delší dobu probíhá debata, zda by také neměla podporovat „své šampiony“, aby tyto firmy byly schopny konkurovat americkým či čínským gigantům (tento postup předjímá německá průmyslová strategie, o které jsme čtenáře informovali, pozn. redakce).

Vestagerová letos zablokovala dohodu mezi francouzským Alstomem a německým Siemensem – nová velká firma měla být schopna konkurovat čínské CRRC, za kterou stojí stát a je největší na světě ve výrobě vlaků.

Komisařka také vidí spojnici mezi bojem proti klimatické změně a digitalizací.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.