V Rusku vzniká nová politická strana pro mladé. Sází na informační technologie

Zakladatelé chtějí demokratizovat stranickou politiku pomocí mobilní aplikace a cílí na mladé, vzdělané a aktivní Rusy z velkoměst.

V Rusku vzniká nová politická strana s názvem Strana přímé demokracie. Organizační výbor nové politické síly řídí Vjačeslav Makarov, který je produktovým ředitelem společnosti Wargaming.net (společnost produkuje hru World of Tanks), Alexej Pilko, ředitel nekomerčního partnerství Eurasijské komunikační centrum, Timofej Ševjakov, majitel konzultační společnosti GR-Consulting Srl. (San Marino) a další.

Strana bude zvláštní tím, že se součástí její vnitrostranické politiky stane mobilní aplikace založená na technologii blockchain, která umožní členům hnutí hlasovat. Politické hnutí plánuje přilákat jako členy pracovníky ruských regionálních IT společností.

Nápad vznikl na půdě kulatého stolu, který se věnoval vztahu mezi informačními technologiemi a demokracií.

Zakladatelé strany jsou toho mínění, že současný model politiky neodpovídá myšlence demokracie – poslanci jsou zvoleni do parlamentu a pak ztratí s voliči veškerý kontakt. Podle nich bude mobilní aplikace, která členům strany umožní hlasování, tento problém do značné míry řešit. Strana nyní zveřejnila své hlavní politické teze ve formě manifestu. Patří k nim:

1) Světová civilizace vstupuje do doby velkých přeměn. Součástí stále intenzívnější technologické revoluce bude nevyhnutelná globální krize (a to finanční, ekonomická a zřejmě i sociální).

2) Model rozvoje Ruska se vyčerpal a potřebuje obnovu.

3) Mezi mladými, vzdělanými a aktivními členy ruské společnosti existuje poptávka po změnách.

4) Cílem není demontáž současného systému, ale jeho celková oprava.

5) Nová politická strana, která bude jednat v souladu s vůlí svých členů a voličů, je nutností. Všechna řešení bude strana přijímat na základě online hlasování v uzavřené platformě.

V souvislosti s parlamentními volbami v roce 2021 budou v Rusku vznikat nové politické strany. Jedním z důvodů je skutečnost, že dnešní politické síly nedovedou oslovit aktivní části ruské společnosti. Strana přímé demokracie míří na mladé, vzdělané a aktivní obyvatele ruských velkoměst. Naopak další nová politická síla Za pravdu, která vznikla na podzim 2019, cílí na národně-vlastenecké voliče, kteří v roce 2014 podpořili připojení Krymu, ale zklamala je politika vůči Donbasu a penzijní reforma.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.