Globální obchod nadále klesá

Nové statistiky ukazují na pokračující zhoršování situace v mezinárodním obchodu.

Deník Financial Times upozornil na klesající globální obchod.

Pokles v globálním obchodu pokračoval i na konci minulého roku. Objem obchodovaného zboží klesl v listopadu minulého roku o 0,6 %. Listopad minulého roku byl přitom již šestým měsícem v řadě, kdy obchod klesal.

Jedná se o nejdelší období od Velké recese. A navíc jsou tyto poklesy v protikladu k vysokému růstu objemu obchodu v listopadu 2018.

Propad obchodu, který je měřen jako hodnota exportu a importu upravená o cenové změny, byl rozprostřen mezi několik regionů – od eurozóny po Latinskou Ameriku.

Takže zhoršování situace v mezinárodním obchodu pokračovalo i na konci roku, jak indikují další statistiky, na které se odvolávají FT.

Zdá se, že je to právě mezinárodní obchod, který brzdí růst. Odstranění bariér či napětí by se proto v mezinárodní ekonomice projevilo velice pozitivně. Silné oživení se neočekává, jen mírné zlepšení, hlavně díky první fázi dohody mezi USA a Čínou a lepší situaci v Turecku.

Článek na závěr upozorňuje, že tempo růstu mezinárodního obchodu je v současnosti poloviční oproti jeho dlouhodobému průměru.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.