Koronavirus se negativně dotkne ruského turismu

Počet turistů z Číny, odkud jich jezdí do Ruska největší počet, by mohl poklesnout o 70 až 80 %.

Ruského turistického ruchu se může výrazně dotknout epidemie koronaviru v Číně. V důsledku epidemie by se mohl příjezdový turismus z Číny do Ruska snížit o 70 až 80 %. Celkově činí čínští turisté 18 % všech turistů, píšou noviny Vědomosti.

V devíti měsících roku 2019 přijelo do Ruska celkem 1,29 milionů čínských turistů, nejvíc ze všech zemí světa. Celoroční statistika ještě není k dispozici.

Čína díky epidemii infekční nemoci už 25. ledna zakázala skupinové turistické zájezdy z Číny. Ruští operátoři zastavili přijímaní turistických skupin z Číny v úterý 28. ledna.

Za posledních deset let se počet čínských turistů ztrojnásobil. V roce 2018 z Číny vycestovalo celkem asi 150 milionů lidí a Čína je tak v současnosti turistickým lídrem světa. Čínští turisté ve světě utratili v roce 2018 celkem 130 miliard dolarů. Podle dostupných celoročních statistik počet turistů z Číny v Rusku v posledních pěti letech stoupal. V roce 2014 se jednalo jen o 410 tisíc lidí, nyní už o více než milion lidí ročně.

Podle předsedy ruské asociace turistického průmyslu Sergeje Špilka bude omezený počet čínských turistů znamenat uvolnění pokojů v ruských hotelových zařízeních, sníží se obsazenost autobusů a také návštěvnost muzeí, obchodů a restaurací. Špilk míní, že v případě, že by epidemie měla delší následky, bude Rusko muset hledat nové strategie a trhy.

Doba mezi lednem a březnem je přitom tradičně dobou vysoké návštěvnosti z Číny. Letos se očekával další nárůst počtu hostů z Číny, ale díky epidemii koronaviru se nyní čeká propad mezi 70 až 80 %. Čínští turisté v Rusku průměrně přespí 6 nocí a utratí něco mezi 40 až 60 tisíci rublů na osobu. Jen v první půli roku 2019 utratili v Rusku 539 milionů dolarů. Patří tak k nejvíce utrácejícím turistům v Rusku.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.