Indická vláda čelí kritice za nákup čističů vzduchu pro úředníky

Velká města v Indii trápí toxický vzduch, vláda nakoupila přístroje, na které většina Indů nemá finanční zdroje.

Podle informací médií indická vláda v letech 2018-2019 nakoupila 159 čističů vzduchu v hodnotě 5 milionů rupií (asi 70 tisíc dolarů) pro šest federálních rezortů, zatímco v letech 2014 až 2017 jich pro jiných šest ministerstev a úřad premiéra Módího pořídila jenom 140.

Informace o nákupech přístrojů pro ministerstva se objevily v kontextu zhoršující se kvality vzduchu v indických městech, a to hlavně v zimním období. Kritici z řad aktivistů míní, že je skandální, že se peníze daňových poplatníků investují do čističů vzduchu pro úředníky.

V listopadu minulého roku musely být v hlavním městě díky špatné kvalitě vzduchu uzavřeny školy, bylo omezeno užití aut a byl vyhlášen veřejný stav pohotovosti.

Vláda ovšem odmítla, že by byl nákup čističů vzduchu pro ministerstva nějakým konkrétním záměrem. Navíc za ně vláda neutratila podle ministerstva životního prostředí žádné horentní sumy.

Jeden přístroj stojí kolem 1000 dolarů a je pro většinu Indů příliš drahý, aby si ho mohli pořídit. Ve dvacetimilionovém Novém Dillí je průměrný příjem na hlavu něco kolem 400 dolarů měsíčně a žijí zde tisíce bezdomovců, kteří jsou toxickému vzduchu vystaveni i při spaní na ulicích.

O znečistění v oblasti aglomerace Nového Dillí jsme naše čtenáře informovali zde.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.