Rusko zažívá stranický boom. Mohlo by vzniknout až 39 nových stran

V roce 2021 se země chystá volit do parlamentu, již nyní má zaregistrováno 50 politických stran a vznikají další.

V Rusku začal v souvislosti s parlamentními volbami v roce 2021 boom nových politických stran. Za poslední rok ruské ministerstvo spravedlnosti zaregistrovalo celkem 39 organizačních výborů nových politických stran. 17 z nich se objevilo jen mezi zářím až prosincem roku 2019 a další čtyři vznikly v lednu letošního roku.

Podle ruských zákonů má organizační výbor strany rok na to, aby připravil a uspořádal ustavující sjezd. Po něm má strana celkem půl roku na registraci s tím, že musí působit v nejméně 43 regionech Ruské federace. Následně je strana zaregistrována a má právo účastnit se ve volbách.

V názvech nově vznikajících subjektů se podle ministerstva spravedlnosti RF objevují pojmy „lid“, „spravedlnost“, či slovní spojení „blaho lidu“, „strana lidu“, „jsme z lidu“ nebo „svaz spravedlivých sil Ruska“. Několik z těchto vznikajících stranických subjektů se orientuje na levicové myšlenky. Zde se skloňují slova a názvy jako Noví leví, Sjednocená komunistická strana nebo Revoluční strana pracujících. Vznikají také konzervativní uskupení: sociálně-konzervativní, konzervativní-republikánská strana apod. Ekologicky zaměřená strana vzniká v Rusku jen jedna s názvem Zelená alternativa.

Stejná vlna nových politických stran nastala v Rusku po liberalizaci zákona v roce 2012. V roce 2014 byl ale zákon o politických stranách zpřísněn a v důsledku toho byly před posledními parlamentními volbami zaregistrovány jenom tři nové politické strany.

V roce 2012 se voleb do Dumy účastnilo 27 politických stran, v roce 2015 jich bylo 74. V současném seznamu politických stran Ruska jich je zatím zaregistrovaných padesát.

V prosinci roku 2019 z prezidentské administrativy Ruska zaznívaly úvahy, že by k parlamentním volbám v roce 2021 mělo být připuštěno větší množství malých politických stran. Tak by vládní Jednotné Rusko získalo mandáty navíc díky přečíslení hlasů pro strany, které nedosáhnou pětiprocentní bariéry, píše článek.

Politolog Alexandr Kyněv v rozhovoru pro list Vědomosti řekl, že nové politické síly zvládnou dvoustupňovou registraci (ministerstvo spravedlnosti a region) jenom v případě, že budou mít administrativní podporu (vlády), a to především pokud se chtějí účastnit už regionálních voleb v letošním roce.

Boom nových politických stran tak politolog vidí skepticky, spíš jako pokus maximálně rozdrobit protestní hlasy a vytvořit informační šum, který zabrání koncentraci podpory jedné politické (opoziční) síly.

Ilustrační foto: Autor – Wikicommons, CC licence

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.