Průzkum v Durynsku: Levice jde nahoru, CDU se propadla

Durynské politické zemětřesení významně pomohlo v ratinzích straně Levice, jejíž podpora výrazně vyrostla. Naopak CDU i FDP jsou jasnými poraženými…

Thomas Kemmerich (FDP) byl krátce zemským předsedou durynské vlády, ale po protestech funkci složil. Jak durynské zemětřesení ovlivnilo politickou náladu v této spolkové zemi? Průzkum ukazuje, že Levice (DieLinke) ze situace bude profitovat, zatímco CDU zaznamenala volný pád.

Levice se dostala na nové rekordní hodnoty, strana Bodo Ramelowa by podle průzkumu veřejného mínění získala 39 %. Tím by si o osm procentních bodů polepšila. Naproti tomu CDU se propadla na 13 %.

Alternativa pro Německo – AfD se drží na 24 %, SPD by dosáhla 10 %. Zelení by se museli obávat, jestli se vůbec dostanou do zemského sněmu, FDP by byla mimo. A zemská vládní koalice rudo-červeno-zelená by nyní měla pohodlnou většinu.

Nespokojenost s Mikem Mohringem z CDU prudce vzrostla, a stejně tak se zástupcem FDP Kemmerichem. Vysokou popularitu si ovšem drží Ramelow, který je nejpopulárnějším politikem Durynska.

Tři čtvrtiny dotazovaných se domnívají, že image spolkové země Durynsko byl poškozen celou krizí. Poklesla důvěra v politiku a politické strany.

63 % dotazovaných si přeje nové volby v Durynsku – nejvíce příznivci strany Levice.

Ilustrační foto: Autor – Ferran Cornellà, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=59899338

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.