Německá CDU-CSU souhlasila s použitím technologie 5G od Huawei

Strany o tom rozhodly jednomyslně, ačkoliv požadují striktnější bezpečnostní pravidla v Německu.

Německá CDU-CSU v uplynulém týdnu hlasovala o osudu technologie 5G v Německu. Hlasování předcházela několik měsíců trvající diskuze ve straně. Stranická koalice dvou stran odmítla, aby technologie, jejímž poskytovatelem je čínská společnost Huawei, byla vyloučena z německé sítě 5G. Souběžně však budou zavedena striktnější pravidla, která mají umenšit bezpečnostní rizika.

Přesto, že se téma technologie 5G zdálo jako kontroverzní a budilo různé obavy, hlasovala strana pro poziční dokument, který se tématu týkal, jednohlasně. Poziční dokument přitom konstatuje, že musí vzniknout bezpečnostní katalog kritérii, které musí dodavatelé technologie dodat. Dokument jasně říká, že k těmto kritériím patří i to, aby byla síť zabezpečena před „vlivem cizího státu“. Dokument nezmiňuje Čínu doslovně.

Zmíněný katalog bezpečnostních kritérií ještě neexistuje, ale představitelé CDU-CSU vyzvali koaliční spolkovou vládu, aby v této věci postupovala rychle. Odpovědnost za plnění kritérií ponesou federální úřady Německa.

Poziční dokument CDU-CSU také varuje technologické společnosti, že v případě porušení bezpečnostních regulací Německa na ně budou uvaleny retroaktivní sankce a dojde ke zrušení jejich bezpečnostních licencí v Německu.

Ilustrační obrázek: Autor – Olaf Kosinsky, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=39128259

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.