OECD: Nové zdanění korporací přinese vládám až 100 miliard dolarů ročně

OECD zveřejnila odhady pro asi 140 národních vlád, které se už rozhodly pro nové vyjednání mezinárodních pravidel pro korporátní daně.

Přepsání mezinárodních pravidel pro korporátní daně by mohlo vládám národních států přinést příjmy až v hodnotě 4 %, což je 100 miliard dolarů ročně, tvrdí nová zpráva OECD.

OECD zveřejnila odhady pro asi 140 národních vlád, které se už rozhodly pro nové vyjednání mezinárodních pravidel pro korporátní daně. Do svého odhadu zařadila 200 jurisdikcí a celkem 27 tisíc nadnárodních korporací. Odhad předpokládá, že dohodnutá daň by byla povinná pro všechny.

Řada vlád je frustrována vzestupem velkých internetových společností jako je Google, Facebook a Amazon, který vedl k omezení jejich příjmů, protože tyto firmy danily své zisky v místech s nízkými daněmi, bez ohledu na původ zákazníků.

Přesná čísla pro příjmy jednotlivých zemí ale OECD neposkytnula. Organizace ale zmínila, že nová pravidla tvrdě udeří na daňové ráje.

Mnoho zemí už prosazuje do praxe plány ke zdanění digitálních korporací, což ovšem zvyšuje napětí ve vztazích s USA. OECD tak varovala před absencí konsensu v této otázce, protože to povede k další nejistotě.

Zpráva také konstatovala, že dodatečné příjmy by vyplynuly z plánů na minimální korporátní daň, jejich výše ale závisí na výši vyměřené daně.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.