Evropská komise zatím nechce kvůli koronaviru omezit pohyb v rámci Shengenu

Brusel zatím nepočítá s omezením cestování v rámci EU v souvislosti s asi 150 případy onemocnění koronavirem v Itálii. Chystá však pohotovostní plány.

V pondělním oznámení Evropská komise informovala, že momentálně nepočítá v souvislosti s koronavirem s omezením cestování v rámci Shengenského prostoru volného pohybu. Připravuje prý plán pro případ neočekávaného vývoje.

V severní Itálii, která je nejvíce zasaženou zemí mimo Asii, zemřeli na nákazu koronavirem čtyři lidé a země hlásí od minulého pátku asi 150 nemocných.

Komisařka pro krizový managment Janez Lanericicová sdělila médiím, že Komise připravuje pohotovostní plány pro řešení případné krize, koordinované pozastavení Shengenu ale zatím není ve hře.

V neděli Rakousko přerušilo asi na čtyři hodiny vlakovou dopravu přes Alpy z Itálie. Dva cestující ve vlaku museli projít testem na koronavirus, který byl negativní.

Podle eurokomisařky pro zdravotnictví Stelly Kyriakidesové by případná omezení v Shengenu rozhodně měla být proporcionální a založená na vědeckých faktech. Kyriakidesová zdůraznila, že ani WHO (Světová zdravotnická organizace) nedoporučila uvalit omezení na cestování či na obchod. Dodala, že mise WHO začne italskou situaci v úterý hodnotit přímo na místě.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.