Erdogan jednal v Bruselu

Udržení dohody mezi EU a Tureckem z roku 2016 bude vyžadovat kreativitu. Pondělní jednání umožnilo oběma stranám “podělit se o rozdílné názory“.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel jednali v pondělí večer v Bruselu s tureckým lídrem Recepem Tayyipem Erdoganem. Očekávalo se, že půjde o důležitou příležitost učinit klíčový krok k vyjasnění rozdílných názorů obou stran. Po skončení jednání však stále není jasné, kolik peněz (a zda) je EU připravena zaplatit Turecku navíc k 6 miliardám euro přiděleným v rámci dohody o migraci v r. 2016, z nichž již 3 miliardy byly vyplaceny.

Není ani jasné, zda Brusel podnikne nějaké kroky k zjednodušení vízových požadavků a dokončení celní unie s Tureckem, což Turecko v rámci dohody z roku 2016 očekávalo.

Dohoda mezi EU a Tureckem měla zadržovat syrské uprchlíky v Turecku, její funkčnost ale visela na vlásku ještě před tím, než bylo zabito 33 tureckých vojáků v Sýrii. Erdogan dal poté najevo, že dohodu už ctít nebude a dovolil tisícům uprchlíků shromáždit se u řecké hranice s příslibem, že bude otevřena. Tento jeho krok vyvolal obavy z opakování migrační krize roku 2015, takže představitelé EU navštívili řeckou hranici, aby bylo jasné, že je skutečně uzavřená. Charles Michel, předseda Evropské rady, pak odjel do Ankary, ale napětí na hranici snížit nedokázal.

Během uplynulého víkendu nechal Erdogan, jako gesto dobré vůle, turecké pobřežní hlídky zasahovat proti pokusům o překročení Egejského moře.

V pondělí tedy turecký prezident zamířil do Bruselu. Nejprve jednal v NATO a následně měl schůzku s představiteli EU. Po jednání zaznělo, že komunikační kanály mezi EU a Tureckem jsou otevřené a aktivní. Von der Leyenová na tiskové konferenci hovořila o potřebě pomoci migrantům, Řecku i Turecku. Přiznala odlišnosti v názorech, ale zdůraznila dobrý a konstruktivní dialog s Erdoganem.

Podle diplomatů mělo vedení EU jen omezené možnosti, co Erdoganovi nabídnout finančně. Turecko je přitom nespokojeno s finanční realizací dohody z roku 2016, která zemi přislíbila celkem 6 miliard euro pomoci.

Nejde jenom o omezenou alokaci finančních zdrojů. Turecko je také nespokojené s realizací dalších pro něj podstatných otázek – zjednodušení víz do EU a celní unie s EU. V pondělí se lídři EU s Erdoganem dohodli, že mezi EU a Tureckem proběhne na úrovni ministrů zahraničí revize obsahu dohody, která by měla identifikovat problémy a najít řešení. Ovšem není příliš jasné, co se stane pak. Podle interních informací webu Politico by se mělo o dohodě dál jednat na pravidelném summitu EU a Turecka letos v březnu.

EU má přitom jasný cíl – dohodu z roku 2016 udržet. Podle slov nejmenovaného evropského diplomata to bude za stávajících podmínek vyžadovat dost kreativity. Zjednodušení vízového režimu s Tureckem a celní unie mezi EU a Tureckem již nejsou pro evropskou stranu na pořadu dne. Diplomat řekl, že to souvisí s rozdílnými postoji EU a Turecka například v oblasti těžby ropy a plynu ve východním Středomoří.

Podle mínění dalšího nejmenovaného diplomatického zdroje v EU je pro obě strany, EU i Turecko, tak či onak nalezení nějaké formy shody životně důležité.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.