Koronavirus poslal ke dnu čínské prodeje automobilů

Největší automobilový trh na světě hlásí kromě narušení výroby také rekordní propad prodejů osobních vozidel.

Největší automobilový trh na světě, kterým je Čína, hlásí za únor letošního roku největší propad prodejů aut vůbec. Únorový pokles se rovnal 79 % a je spojován s epidemií koronaviru. Ovšem prodeje aut v Číně klesají v posledních dvaceti měsících.

Podle informací Asociace čínských výrobců aut jsou únorová čísla nejhorší od roku 2005. Prodeje nových elektromobilů v Číně také klesaly, a to v posledních 8 měsících.

Předpokládá se, že prodeje pro první půlrok letošního roku poklesnou o více než 10 %, v případě, že by se zemi podařilo zadržet epidemii koronaviru do dubna, tak snad jen kolem 5 %.

Provincie Chu-pej, kde nákaza novým koronavirem vypukla, představuje významný hub pro výrobu aut – vyrábí se zde asi 10 % celkové produkce. V důsledku epidemie řada zdejších automobilek, jako jsou Dongfeng, Honda, Renault či Peugeot, hovoří o zpoždění v obnovení produkce. Také firma Tesla čelí v Šanghaji problémům s dodávkami.

Ve středu ovšem úřady Wu-chanu zrušily některé zákazy, což umožňuje určitým pracovníkům vrátit se do práce. Například firma Honda už začala svoji zdejší výrobu rozjíždět.

Prodeje automobilů v Číně se za minulý rok snížily o celkem 8,2 %. Důvodem byly nové emisní standardy a také obchodní napětí s USA.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.