Argentina zřejmě posune termín restrukturalizace masívního dluhu

Vládní zdroje přiznávají, že také díky situaci ve světě se Argentině nepodaří dosáhnout dohody o restrukturalizaci do konce března.

Argentinská vláda zatím jen neoficiálně přiznává, že se jí nepodaří dodržet termín restrukturalizace dluhu plánovaný k 31. březnu.

Podle informací od zdrojů blízkých jednání mezi věřiteli a vládou se uvažuje o posunutí termínu na konec května nebo dokonce i o několik měsíců později, záleží na vývoji situace kolem pandemie koronariru.

Zároveň panují obavy, že pokračující propad dluhopisů může způsobit, že se dluhopisy dostanou do rukou tzv. supích fondů. Vláda nyní uvažuje o prodloužení splatnosti dluhu ve výši 1,9 miliardy dolarů Pařížskému klubu, informuje agentura Bloomberg.

Prezident Alberto Fernández i jeho ministr ekonomiky Martín Guzmán už přiznali, že se rozhovory o argentinském dluhu (a o zamezení dalšímu defaultu země) prodlouží za původní termín 31. března. Znamenalo by to, že série plateb, které se měly uskutečnit v dubnu, by se posunula o 30 dní.

Prezident Fernández prohlásil, že “všichni musíme být v rámci této globální krize (epidemie koronaviru) flexibilnější”.

Ovšem podle Patricka Esteruelase, odborníka z Emso Asset Management, byl deadline 31. března vždy „čirou sci-fi“, protože Argentina dluží enormní částky celé řadě věřitelů.

Argentina nyní musí dopracovat důvěryhodný plán na restrukturalizaci dluhu.

Podle další experty Mariny dal Poggetto ale nebude možné, aby Argentina jednání o dluhu odkládala příliš dlouho.

Jiná věc jsou platby úroků z dluhů. Podle ministra ekonomiky Guzmána jsou rezervy používány na platbu úroků, ale nepůjde to tak dlouho. V dubnu má Argentina provést tři platby úroků, další pak v říjnu.

V únoru letošního roku MMF podpořil možnost značného „haircutu“, upravení dluhu. Pokud by k takové dohodě došlo, mohlo by to do určité míry pomoci v jednání s dalšími soukromými věřiteli. „Fernández zdědil závažný dluh bez důvěryhodnosti v očích trhu a je extrémně obtížné tuto důvěryhodnost vytvořit“, řekl Esterueles.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.