„Tučná léta“ skončila. Na Rusko prý čeká nová ekonomická realita

Podle slov ruského ministra financí je ale země na krizi připravena. Vláda bude spoléhat na své velké zlaté rezervy.

Ruský ministr financí Anton Siluanov sdělil, že pandemie koronaviru přinese Rusku „novou ekonomickou realitu“. Podle ministra skončily „tučné roky“, ale Rusko je na novou realitu připravené. Informovaly o tom internetové noviny Gazeta.ru.

Siluanov zdůraznil, že Rusko je na novou realitu připraveno díky tomu, že centrální banka i vláda mají dostatečné zlaté rezervy, které umožní vládě adekvátně reagovat na změny v hospodářství. V nových podmínkách bude nutné efektivněji využívat zdroje, sdělil ruský ministr financí dále.

K březnu 2020 vlastní Rusko zlaté rezervy v hodnotě 55,2 miliardy dolarů. První vicepremiér Andrej Bělousov se v polovině března nechal slyšet, že Rusko se nyní musí adaptovat na cenu ropy v hodnotě asi 35 dolarů za barel. Bělousov řekl, že momentální cena ropy kolem 20 dolarů za barel nevyhovuje nikomu.

Vicepremiér dále řekl, že je možné, že Rusko letos nedosáhne plánovaného hospodářského růstu.

Podle Putinova mluvčího Dmitrije Peskova je třeba začít se chystat na světovou hospodářskou krizi.

Ruští odborníci už publikovali nový odhad: ruskou ekonomiku prý „s vysokou pravděpodobností“ čeká v nejbližších dvou letech recese v důsledku snížení cen ropy a dopadů koronaviru. Podle odhadu může být krize pro Rusko vážnější, než tomu bude v případě jiných zemí. Nízké ceny ropy totiž mohou způsobit, že po skončení karantény se řada podniků už neotevře.

Kreml následně informoval, že zvažuje všechny možné scénáře vývoje, včetně těch nejvíce pesimistických. Peskov ale odmítl komentovat, zda Rusko zavede výjimečný stav, který by podnikům umožnil kompenzovat své ztráty ze státního rozpočtu (pozn. red.: Rusko oficiálně výjimečný stav nevyhlásilo).

Podle slov premiéra Michaila Mišustina vláda poskytne na podporu letecké dopravy, turismu, pohostinství či sportu 2,6 miliardy dolarů – částka je kompenzací na vynucené přerušení činnosti v těchto oblastech.

Vláda hodlá kompenzovat snížení příjmů z půjček společnostem, které půjčky poskytují. Nařízení se týká malého a středního byznysu. Zatím došlo k odkladu splátek o šest měsíců a k zjednodušení požadavků na preferenční půjčky určené na platy pracovníkům.

Šéfka Mezinárodního měnové fondu Kristalina Georgieva vyzvala politiky, aby podporovali lidi z hlediska ochrany života a poskytnutí živobytí, neboť hospodářská krize vyvolaná koronavirovou pandemií bude horší než všechny předešlé ekonomické krize.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.