Bank of England bude přímo financovat vládní výdaje

Vláda bude moci krátkodobě utrácet víc v boji proti koronaviru, aniž by se obracela na dluhopisové trhy.

Noviny Financial Times tvrdí, že Bank of England je první bankou, která se pustí do monetárního financování. Dočasně bude centrální banka přímo financovat státní výdaje.

Vláda tak bude moci obejít dluhopisové trhy. Noviny počítají s tím, že se centrální banka dočká kritiky za to, že jde „cestou Zimbabwe“ a může vyvolat hyperinflaci.

Ukazuje se tím, že vláda potřebuje akutně hodně peněz, a nemůže se tak rychle financovat na dluhopisovém trhu. Centrální banka oznámila, že „rozšíří“ účet vlády u centrální banky, kterému se historicky říká „ways and means facility“, na kterém je běžně jen 370 milionů liber.

Půjde vlastně o neomezenou částku, píšou noviny dále. Vláda bude moci krátkodobě utrácet víc a nebude se muset obracet na dluhopisové trhy. V období krize roku 2008 se účet dostal až k 20 mld. liber.

Bude se jednat o velké částky, protože vláda už nyní oznámila, že na finančních trzích míní získat trojnásobek původně uvažovaných 15 miliard liber.

Noviny také uvádějí, že prozatím neměla vláda na dluhopisovém trhu problém, částečně i kvůli tomu, že Bank of England už v předchozích krocích do vládních dluhopisů napumpovala 200 mld. liber.

Ministerstvo financí uvedlo, že přímé financování vlády centrální bankou bude „dočasné a krátkodobé.“

Jedním z cílů „přečerpání“ je usnadnit vládě cash flow. Přečerpání má prý být splaceno do konce roku.

Trhy reagovaly jen velmi omezeně.

Zároveň se ale ukazuje, jak moc se zhoršuje situace v britské ekonomice. V polovině března totiž guvernér centrální banky, Andrew Bailey, uvedl, že se v případě „ways and means facility“ jedná jen o „historický rys.“

Následně guvernér připustil využití tohoto nástroje, ale stále tvrdí, že nebude trvalé, ale bude mít jen dočasnou povahu. Tvrdí, že krátkodobé operace stabilizují trh a nebudou mít žádný inflační dopad.

Zprávu přivítala skupina „positive money“ (což je skupina opírající se o koncept Vollgeld, neboli plnohodnotných peněz, tj. peníze tvoří pouze a výlučně centrální banka, úvěrová emise je zakázána). Zástupce uvedl, že tímto krokem se ukazuje, že vláda nezávisí na trzích kvůli svému financování.

Zpráva centrální banky je zde.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.