Nizozemsko obralo ostatní členy EU o 10 miliard dolarů na korporátních daních za rok

K zemím, které nejvíce postihují nizozemské daňové úniky, patří Itálie a Španělsko, ale i Francie a Německo, upozornila Tax Justice.

Článek nezávislého think tanku Tax Justice upozornil na skutečnost, že Španělsko, Itálie, Francie a Německo, tedy země nejvíce zasažené nemocí COVID-19, přišly díky daňovým manipulacím o desítky miliard dolarů. Ve prospěch Nizozemska, které se vehementně postavilo proti společnému a solidárnímu postupu v řešení ekonomické krize v eurozóně.

Tax Justice apelovala na EU, aby přestala tolerovat existenci daňových rájů uvnitř Evropské unie a varovala, že evropská ekonomika nemůže být znovu stavěna na principu ekonomické pasti.

Podle zprávy think tanku ukazují data z USA, kde americké firmy deklarovaly svoje náklady a zisky v EU mezi roky 2016 a 2017. Místo aby je deklarovaly v zemích, kde byly vytvořeny, přesunuly miliardy dolarů do nizozemského daňového ráje – v roce 2017 se například jednalo o 44 miliard dolarů. V Nizozemsku se korporátní daň platí ve výši pěti procent.

Největší daňové ztráty za rok tato praxe přinesla Francii – 2,7 miliard dolarů, Itálii – 1,5 miliard dolarů, Německu – 1,5 miliard a také Španělsku – skoro 1 miliardu dolarů. Všechny čtyři země silně zasáhla pandemie koronaviru.

Nizozemsko je členem EU, ale podle posledního indexu Tax Justice z roku 2019 je také na čtvrtém místě na světě mezi zeměmi umožňujícími vyhýbat se korporátním daním. Jeho postoje k evropské pomoci se v uplynulých dnech staly terčem kritiky (tzv. koronabondy odmítalo ovšem také Německo, pozn. red.). Nizozemsko navrhlo, aby země „darovaly“ prostředky do koronavirového nouzového fondu s tím, že do něj samo vloží 1 miliardu dolarů. Ovšem jen daňové ztráty Itálie činily 1,5 miliardy dolarů za rok.

Zpráva Tax Justice ukazuje silnou neefektivnost nizozemského modelu daňového ráje. Zatímco členské země přicházejí o 10 miliard dolarů ročně, Nizozemsko vybere jen 2,2 miliardy korporátních daní za rok. Na jeden dolar, který Nizozemsko vybere na korporátních daních amerických firem, připadají 4 dolary ztráty z korporátních daní pro celou EU. Americké firmy přitom ve srovnání s Irskem a s Lucemburskem využívají nizozemského daňového ráje nejčastěji. Neefektivní systém korporátního zdanění v Nizozemsku je pak často využíván k přesunům zisků do dalších daňových rájů, jako jsou Bermudy, což vede k masivnímu převodu bohatství z Evropy.

EU by měla podle Tax Justice učinit tři kroky proti této praxi. Za prvé, zavést jednotné zdanění. Za druhé, zavést jednotnou korporátní daň ve výši 25 %. Za třetí, měla by zajistit veřejné vykazování zisků sledující korporace i země jejich působení, které by zaručovalo transparentnost v oblasti přesunu zisků.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.