Turecko odkládá aktivaci ruského systému S-400

Nepříznivá ekonomické situace a obavy z amerických sankcí jsou hlavními důvody pro odklad.

Koronavirová pandemie odsunula plány turecké strany uvést do operačního stavu ruský protiraketový systém S-400, který vzbudil velkou kritiku ze strany USA. Systém S-400 měl být uveden do činnosti během dubna bez ohledu na protesty USA. Odborníci mají za to, že to mohlo zhoršit vztahy mezi USA a Tureckem.

Zdroj agentury Reuters v Turecku uvedl, že rozhodnutí o spuštění systému S-400 je konečné, nicméně jeho aktivace v dubnu byla odložena. Turecká strana potřebuje k aktivaci systému ještě několik měsíců. Důvodem pro odklad mají být nejen technické problémy, ale také zhoršení situace s pandemií koronaviru a ekonomické problémy země.

Odklad dá nicméně turecké straně také dost času na to, aby zvážila svoje možnosti při rozhovorech s USA o vojensko-technické spolupráci. Ministerstvo zahraničí USA připomenulo opět Turecku dne 21. dubna rizika sankcí, které jsou spojeny s nákupem ruského vojenského vybavení podle amerického zákona CAATSA. Washington v této souvislosti zopakoval, že je velmi znepokojen z perspektivy, že by Ankara systém S-400 spustila. Experti jsou toho mínění, že dubnová aktivace S-400 by mohla v USA vést k zahájení šetření, které by mohlo vyústit k zavedení amerických sankcí. Takový krok by turecké vládě čelící nyní vedle pandemie také vážným ekonomickým problémům, včetně propadu hodnoty turecké liry, velmi zkomplikoval současný hospodářský stav.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.