Rusové hlásí pokles příjmů a bojí se ztráty práce

Šestnáct procent lidí v Rusku zaznamenalo značné snížení příjmů a 36 % čeká zhoršení své ekonomické situace do měsíce.

Příjmy ruských občanů se začaly podle nového průzkumu veřejného mínění propadat. Průzkum byl proveden agenturou InFOM mezi 1500 respondenty. Ukazuje na to, že celkem 16 % z dotázaných pocítilo značný propad svých příjmů, dalších 19 % se svěřilo s tím, že jejich příjmy se nevýznamně snížily. Dalších 36 % respondentů očekává, že se jejich situace zhorší během jednoho měsíce.

Současná krize se dotkla jak zaměstnanců, tak i podnikatelů. Dvacet procent zaměstnanců ztratilo zcela nebo částečně svoje příjmy. Čtyřicet jedna procent podnikatelů nebo OSVČ muselo přerušit práci a dalších 33 % dotázaných podnikatelů říká, že se jejich příjmy snížily.  Nálady mezi podnikateli jsou ale lepší než v případě zaměstnanců, kteří očekávali právě v dubnu zvýšení příjmů (jednalo se o každého pátého zaměstnance, který měl taková očekávání). Podíl příjmů z podnikání každoročně nepřevýší 6,5 % příjmů obyvatelstva a většina z nich jde na výplaty.

Průzkum ještě ukázal, že mezi Rusy panují obavy z propouštění: každý jedenáctý dotázaný se bojí, že o práci přijde. Těch, kteří už o práci přišli, je zatím málo, přibližně 2 %. Nicméně podíl společností, které propouštějí, s každým týdnem roste. Na konci března a začátku dubna to bylo 16 % společností, 17. dubna už 26 %.

Obchodně-průmyslová komora v Rusku odhaduje, že bankrot hrozí 3 milionům podniků a o práci by mohlo přijít až 8 milionů lidí.

Průzkum agentury InFOM dále ukazuje na to, že Rusům rostou výdaje, o tom informovala polovina respondentů, kteří si to vysvětlují růstem cen a také některými výdaji spojenými s epidemií. Nicméně statistika říká něco jiného: analytička Alfa-banky říká, že v dubnu se výdaje lidí snížili v meziročním srovnání o 30 %, patří sem i snížení výdajů za potraviny a základní potřeby.

Lidé v Rusku zatím dostali od vlády následující pomoc: zvýšení podpory v nezaměstnanosti z 8 tisíc na 12 300 rublů (v Moskvě až 20 tisíc), dotace pro zaměstnavatele v hodnotě 12 300 rublů na zaměstnance a doplňující sociální podporu pro rodiny s dětmi. Vedle toho vláda vyhlásila zákaz na exekuce z důvodu pozdních plateb, daňové prázdniny a prázdniny na splacení půjček a hypoték.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.