EU podpoří africké země v otázce odpuštění dluhu

Konkrétní kroky ale předseda Evropské rady po jednání s představiteli pěti afrických zemí nesdělil.

Předseda Evropské rady Charles Michel přislíbil minulý týden africkým zemím z oblasti Sahelu podporu EU při odpuštění dluhů, uvedl server Politico.

Země EU se zaměří na oslabení finančního tlaku na africké země, které bojují s pandemií koronaviru. „Na Evropské úrovni, ale nejen na evropské úrovni, by se mezinárodní společenství mělo podívat na možnosti, jak pomoci těmto africkým zemím,“ sdělil Michel novinářům po videokonferenčním jednání s představiteli zemí afrického Sahelu, G5 (Burkina Faso, Čad, Mali, Mauritánie a Niger).

Michel nespecifikoval o jakou výši odpuštění dluhu by se mělo jednat. Přislíbil ale, že EU vypracuje spolu s MMF plán a že další jednání s africkými zeměmi se bude konat za tři měsíce. Původně se měl v březnu konat summit mezi zeměmi G5 a členskými zeměmi EU. Ten byl ale zrušen kvůli pandemii.

Michel se spolu s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem s lídry africké skupiny G5 sešel v lednu v Pau. Tématem jednání byla stále nebezpečnější situace v oblasti afrického Sahelu. Michel potvrdil, že vlády všech pěti zemí se chtějí i nadále věnovat problému bezpečnosti, i když pandemie nyní zastínila další otázky. Michel dále řekl, že Afrika potřebuje pomoc a že EU musí udělat víc.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.