Ve Spojených státech je už 30 milionů nezaměstnaných

Za šestý týden karantény si o podporu v nezaměstanosti požádalo dalších 3,8 milionu Američanů.

USA v současné době vykazují 30 milionů nezaměstnaných, kteří požádali o podporu v nezaměstnanosti. Rekord z minulého týdne (4,4 milionu žádostí) sice překonán nebyl, ale analytici očekávali nižší číslo. Celková čísla ukazují na míru kolapsu americké ekonomiky.

Výrobce letadel Boeing oznámil, že zruší desetinu pracovních míst. V Bílém domě očekávají, že do června se nezaměstnanost dostane na 20 %, čímž by se přiblížila situaci za Velké deprese.

Za současné situace se ukazuje míra decentralizace USA. Například stát Florida plánuje „znovuotevření“ na 4. května, zatímco stát Georgia začala otevírat ještě dříve, i když nesplnila federální kritéria.

Rostoucí nezaměstnanost a snížení mezd samozřejmě zabrzdily spotřební výdaje. Výdaje domácností klesly v březnu  o 7,5 %, což je nejhorší údaj od roku 1959.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.