EU dá miliardu eur na výzkum vakcíny

Částka má směřovat na globální boj proti nemoci, do vývoje vakcíny, léků a diagnostiky.

Evropská komise mobilizuje jednu miliardu eur na boj proti novému koronaviru. Finance mají směřovat na vývoj vakcíny, léky a diagnostiku, oznámila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Předsedkyně nespecifikovala, zda do nově určené částky budou spadat i výdaje, které již Evropská unie na boj s koronavirem věnovala. Von der Leyenová rozhodnutí o miliardovém financování v rámci globální reakce na boj proti nemoci označila za „bod obratu“, protože svět začal nemoci čelit společně.

Cílem Evropské komise je shromáždit 7,5 miliard euro na globální boj s nemocí. Očekává se, že další financování globálního boje přislíbí ještě deset zemí. Výjimkou jsou Spojené státy. Ministerstvo zahraničí USA ale iniciativu EU ve svém vyjádření uvítalo, a podtrhlo, že USA ve vývoji vakcíny na COVID-19 vedou: „USA v partnerství s americkým farmaceutickým průmyslem a mezinárodními akcionáři utratily již více než 1 miliardu dolarů za vývoj vakcíny proti nemoci COVID-19“.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.