Evropa je velmi zranitelná

Špičky EU se obávají o budoucnost EU, volají po „jiném myšlení“ a “nových nástrojích“ hospodářské obnovy.

Německá veřejnoprávní Tagesschau píše, že „špičky EU“ mají obavy o stav společenství. Koronavirová krize může vést k oslabení Evropy. Uzavření hranic vyvolalo velkou kritiku.

Ursula von der Leyenová, Charles Michel a předseda Evropského parlamentu David Sassoli mají obavy z oslabení EU, která letos bude slavit 70. výročí Schumanova plánu.

Ve společném příspěvku píší, že Evropa je zranitelná, pro mnoho Evropanů nebyl život snadný ani před krizí, nyní jsou ovšem před nejistou budoucnost postaveny další miliony lidí. Pro překonání krize je potřeba myslet jinak, najít nové ideje i nástroje obnovy. Všichni tři politici také požadují jasné přihlášení se k udržitelnosti a k boji proti klimatické změně. Tento boj nesmí být kvůli koronavirové krizi odložen. Hospodářské zotavení musí být postaveno na Zeleném údělu.

Do debaty se zapojil i bývalý předseda Komise Jean-Claude Juncker, který žádá navýšení peněz pro EU. Přiznal, že evropská reakce na koronavirus mnoho státnických rysů neměla, nedomnívá se však, že by se EU měla rozpadnout.

Juncker kritizoval zejména jednostranně zavedené hraniční kontroly v rámci Schengenského prostoru. Uvedl, že „každý, kdo si dovolí zavřít hranice, i když se to někdy líbí národnímu publiku, ohrožuje vnitřní trh“.

Hranice jsou tématem i v Německu, zemský předseda Severního Porýní-Vestfálska Armin Laschet žádá otevření hranic s Francií, aby obě země „vyslaly společný evropský signál“. Laschet si stěžuje, že minulé týdny byly ve znamení národních států, nikoliv evropského společenství. Tímto tvrzením je v rozporu se ministrem vnitra Horstem Seehoferem, který si naopak hraniční kontroly chválil jako součást úspěchu v boji proti infekci.

Ve straně CDU se objevují i hlasy, že pokračující omezování na hranici je protiprávní. K otevření německých hranic vyzývá i lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn, který tvrdí, že „virus nezná hranice“ a že se s ním musí bojovat jinak.

Zástupci CDU/CSU vyzvali i Ursulu von der Leyen, aby se proti hraničním kontrolám postavila. Někteří dokonce tvrdí, že zavedené hraniční kontroly ohrožují nejen provoz, ale „i ideál evropské jednoty“.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.