Velké firmy zvažují posílení práce z domova

Nový trend by se mohl promítnout například do budoucnosti komerčních nemovitostí a do nového designu kanceláří.

Manažeři velkých firem tvrdí, že koronavirová krize ukázala, že se dá pracovat i jinými způsoby. Firma Mondelez se domnívá, že tolik kanceláří vlastně nepotřebuje. Hlavní manažer banky Barclays, Jes Staley se nechal slyšet, že kanceláře narvané tisíci zaměstnanců jsou „věcí minulosti“.

Tisíce Američanů se chystá na návrat do normálu, ale ten už nemusí znamenat návrat do kanceláře. Firmy sice byly nuceny rychle akceptovat práci na dálku, mezitím ale zjišťují, že produktivita neutrpěla a že zaměstnanci nemusejí sedět v kanceláři, aby zvládli svou práci.

Firma Nationwide už oznámila přechod na hybridní pracovní model. Tato pojišťovací společnost hodlá provozovat pouze své hlavní kanceláře a většina zaměstnanců bude pracovat i nadále z domova. Nationwide je nadšena, že investovala do technologických možností a investice se jí opravdu vyplácejí.

Podobně i potravinářská firma Mondelez došla k závěru, že je potřeba vyhodnotit, odkud lidé budou pracovat. Tolik kanceláří nebude třeba, předpokládají zástupci firmy.

Rovněž James Gorman, šéf Morgan Stanley, se domnívá, že pracovní svět bude fungovat jinak. Banka už nebude potřebovat tolik nemovitostí. Až 90 % zaměstnanců banky pracovalo během pandemie z domova.

Bankovní dům Barclays uvádí, že situace, kdy tisíce pracovníků budou pracovat v korporátní kanceláři, se už nejspíš nikdy nebude opakovat. 7000 lidí nacpaných do jedné budovy se už stává minulostí.

Pokud se takto zachová více firem, nevypadají vyhlídky pro komerční nemovitosti dobře. Navíc řada firem bude muset z důvodu krize své prostory opustit. Také hedgeové fondy se domnívají, že snížení komerční výstavby bude hlavní „trend budoucnosti“.

Kanceláře se budou měnit tak, aby zachovávaly „sociální odstup“, práce může být také rozložena, částečně na doma, částečně v kanceláři. Už nyní se uvažuje o novém designu budoucích kanceláří. Jejich uspořádání bude bránit šíření mikrobů, přístup do místností a výtahů má být umožněn automaticky, aniž by se zaměstnanec musel dotýkat klik nebo tlačítek.

Končí tím trend otevřených kanceláří, nová opatření se vracejí spíše k osobnějším kancelářím.


Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.