Nové datum prezidentských voleb v Polsku do dvou týdnů

Podle nových informací by se prezidentské volby měly konat nejpozději do konce července.

Podle sdělení šéfa polské volební komise by mělo být nové datum polských prezidentských voleb stanoveno během následujících dnů, informovala agentura Reuters. Datum by měl oznámit předseda polského parlamentu. Diskuse o konání prezidentských voleb v době pandemie byla v posledních týdnech středem polské politiky. Dokonce vedla k rozporům uvnitř vládní koalice. Nejsilnější polská strana Právo a spravedlnost (PiS) prosazovala volby v původním termínu, tj. 10. května, a to pomocí korespondenčního hlasování.

Předseda volební komise Sylwester Marciniak řekl soukromé televizi TVN24, že předpokládá, že se nové prezidentské volby budou v Polsku konat do 60 dnů, to by znamenalo nejpozději na konci července.

Během víkendu se v Polsku živě debatovalo o úmyslech vládní strany Právo a spravedlnost. Spekulovalo se o tom, že PiS se bude snažit volby přesunout na 23. květen, což by ale znamenalo, že by ignorovala dohodu s koaličním partnerem, stranou Porozumienie, která si přála časově delší odložení voleb.

Andrzej Duda, který je kandidátem spojeným s vládní stranou PiS, v dosavadních předvolebních výzkumech vedl a PiS má obavy z hospodářských dopadů pandemie na jeho popularitu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.