Donald Trump je otevřen návrhům na rozdělení bank

Financial Times. Komentáře Garyho Cohna děsí Wall Street. Bílý Dům zpochybnil úvahy o deregulaci Wall Street tím, že přiznal otevřenost vůči návrhům rozdělení velkých bank. Tyto návrhy od Trumpovy kampaně poněkud zmizely ze zorného úhlu.

Gary Cohn, který dříve pracoval pro Goldman Sachs a dnes je poradcem pro ekonomické otázky, oznámil, že podporuje rozdělení bankovních aktivit: přijímání vkladů od riskantnějších investičních operací.

Potvrzení toho, že Bílý dům stále uvažuje o rozdělení bank, tj. že ve hře je stále téma z Trumpovy kampaně, děsí Wall Street, jejíž představitelé přiznávají, že je to jejich největší obava.

Opatření má své kořeny v tzv. Glass-Steagall Act, přijatém v roce 1933 v reakci na Velkou depresi. Toto opatření bylo ale zrušeno v roce 1999.  Šance na návrat přitom nejsou nízké, protože je zde řada podporovatelů v obou stranách. Trump, který dostal úder od nezdaru zdravotnické reformy a také signalizoval, že je ochoten udělat dohodu s Demokraty.

I když bude záležet na detailech, nový Glass-Steagall Act by mohl mít zničující účinky na velké banky jako CitiGroup, JP Morgan Chase či Bank of America. Dopad na Goldman Sachs by byl asi menší, protože banka drží jen omezené množství vkladů.

Někteří už proti návrhu preventivně vystartovali, jako bývalý zaměstnanec Ministerstva financí za George Bushe Tony Fratto, který tvrdí, že tento návrh jde proti finanční stabilitě a růstu pracovních míst.

Některé skupiny naopak ideu vítají, ovšem zdůrazňují, že záleží na detailní úpravě. Pokud by byl „Glass-Steagall Act“ zaveden nesprávně, mohl by naopak posílit „too big to fail“ (příliš velká instituce, aby padla) a tím vystavit daňové poplatníky většímu riziku záchran takovýchto institucí v budoucnu.

Zdálo se, že téma rozdělení bank je mimo hru. Naopak, více se hovořilo o změně regulace tzv. Dodd-Frank, což mnozí bankéři uvítali. Aaron Klein, který pracoval pro Obamu, zdůraznil nekonzistentnost Trumpových návrhů, Nelze podle něj na jedné straně obviňovat přeregulovanost ze zpomalení úvěrů a na druhé straně se vracet k regulaci z 30. let. Uvedl také, že se domnívá, že nový „Glass-Steagall Act“ by byl býval finanční krizi 2007/2009 nezabránil. Finanční trh se podle něj tak proměnil, že rozdělení, která byla důležitá ve 30. letech, již nyní důležitá

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.