Brazílie vrací lékařské licence kubánským lékařům

Kubánští lékaři, kteří v Brazílii zůstali i po skončení programu Více lékařů, dostávají zpátky lékařské licence. Brazílie se potýká s pandemií a chybí jí personál.

Brazílie obnovila lékařské licence pro kubánské lékaře, kteří v zemi zůstali i po skončení programu v listopadu 2018, píše Al Jazeera.

Celkem 157 kubánských lékařů bude pomáhat v boji proti koronaviru v Brazílii. V Brazílii skončil před rokem a půl kubánský program zdravotní asistence, a to kvůli konfliktu s brazilským prezidentem Jairem Bolsonarem.

Lékaři, kteří se rozhodli po skončení programu zůstat, nyní získali od ministerstva zdravotnictví nové lékařské licence. Krok chce pomoci přetíženému zdravotnímu systému v Brazílii. Kubánští lékaři působili v rámci zdravotního programu hlavně ve vzdálených oblastech Brazílie, kde chce nyní vláda poskytnout základní péči. Očekává se, že ještě další kubánští lékaři obdrží lékařské licence.

Program Mais Medicos (Více lékařů) je kubánský program, prostřednictvím kterého Kuba do Brazílie vyslala celkem 8 tisíc lékařů, aby pracovali v oblastech veřejné zdravotní péče.  Program začal v roce 2013 a dohodla ho tehdejší levicová brazilská vláda. V době prezidentské kampaně Bolsonara se program stal terčem kritiky. Bolsonaro ho srovnal s „otroctvím“ a Kubu nazval „diktátorstvím“. Kuba, která je hrdá na svoje zdravotnictví i na svou lékařskou diplomacii, lékaře v listopadu 2018 z Brazílie stáhla.  Nicméně řada kubánských lékařů se rozhodla v Brazílii zůstat často ze soukromých důvodů (řada z lékařů založila v Brazílii rodiny). Jejich licence byly ale zrušeny, takže v práci nemohli pokračovat a živili se podle možností.

Brazílie je nyní třetí nejpostiženější zemí z hlediska počtu nemocných nemocí COVID-19, hned za USA a Ruskem. Brazilský prezident Bolsonaro nemoc nazval malou chřipkou a odsoudil hysterii, která ji obklopuje. Nemocnice v Brazílii se nicméně ocitají na pokraji kolapsu, takže vláda rozhodla o tom, že posílí zdravotnický personál v zemi. Nyní i o kubánské lékaře.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.