Peter Juza: Silným pilířem kazachstánské státnosti je rovnovážná zahraniční politika

Podcastový rozhovor: S odborníkem na středoasijský region doc. Peterem Juzou jsme hovořili mimo jiné o tom, proč a jak se Kazachstán vyhnul “ukrajinskému scénáři” a svoji postsovětskou státnost ukotvil v rovnováze mezi velkými hráči.

Ve druhém díle našeho rozhovoru na dálku jsme rozebrali zahraniční politiku Nazarbajevova Kazachstánu, kterou charakterizuje vyvažování mezi nejméně třemi velkými hráči – USA, Ruskem a Čínou. Budeme také hovořit o tom, jaký má Rusko vliv na kazachstánskou politiku? Proč a jak se povedlo Kazachstánu integrovat ruskojazyčnou menšinu v zemi? Jak je to s kazachstánskou identitou a politikou kazachizace? Anebo i o tom, jakou roli má v zemi islám?

První díl našeho rozhovoru si můžete poslechnout zde.

Příjemný poslech!

Milé čtenářky a milí čtenáři,

děkujeme, že nezapomínáte na dobrovolnou podporu naší práce. Multimediální obsah, včetně podcastů, ale i běžný každodenní provoz !Argumentu můžete podpořit zde a podle vlastní úvahy a možností. Jsme s vámi, v časech dobrých i horších, zůstaňte s námi! Vaše předplatné je veledůležitým příspěvkem k obsahu časopisu – umožňuje ho. Děkujeme!

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.