Argentina se přibližuje k dohodě s věřiteli

Jednání o restrukturalizaci argentinského masivního dluhu pokračují a zatím jsou na dobré cestě ke kompromisu.

Argentina se přiblížila dohodě s věřiteli, která se má týkat restrukturalizace celkem 63 miliardového dluhu země. Země se už ocitá v defaultu a od dohody ji dělí nalezení kompromisu s jedním z věřitelů. Buenosaireská vláda nyní přepracovává dohodu s věřiteli argentinského dluhu. Věřitelé očekávají novou dohodu během krátké doby.

Dohoda je pro Argentinu způsobem, jak se vyhnout odříznutí od globálního kapitálového trhu, což se zemi stalo v roce 2001. V květnu Argentina defaultovala podeváté. Informovali jsme zde.

Podle anonymního zdroje blízkého jednání se Argentina bez dohody s věřiteli dostane „do země zombie“. Vláda musí navrhnout takovou dohodu, která by byla přijatelná pro dost  věřitelů. Nový deadline pro dokončení jednání stanovila vláda na 12. června.

Velké věřitelské skupiny už svoje požadavky snížily. Vláda nyní pracuje na tom, aby jim v návrhu vyšla vstříc, i když k tomu má jen omezený prostor. Obě strany ale tvrdí, že na dohodě je ještě potřeba pracovat. Buenos Aires má při jednáních o restrukturalizaci dluhu v hodnotě 63 miliard dolarů podporu Mezinárodního měnového fondu. MMF v pondělí sdělil, že nabídku vlády považuje za přijatelnou a že vidí jen malý prostor pro její další úpravu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.