Plánuje se jednání členských zemí Dohody otevřená nebe

Tématem konference má být odchod USA z dohody umožňující vzájemné hlídkovací lety nad územím signatářských zemí.

Účastníci Dohody otevřená nebe (Open Skies Treaty) budou podle informací ruské tiskové agentury RIA pořádat 6. července konferenci. Událost se má zabývat ohlášeným odchodem Spojených států z této dohody, informovala Reuters.

Spojené státy oznámily, že se z Dohody otevřená nebe stahují v květnu letošního roku. Jedná se tak o další krok, kterým se USA stahují z velké multilaterální dohody, dosažené po skončení studené války. Dohoda umožňuje neozbrojené hlídkovací lety nad územím jednotlivých signatářů. Jejím smyslem bylo posílení porozumění a důvěry mezi signatáři s ohledem na vzájemné monitorování umístění vojenských jednotek a techniky.  Dohody bylo dosaženo v roce 1992, krátce po skončení studené války mezi členskými zeměmi NATO a bývalými členy Varšavské dohody. Má celkem 35 signatářů.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.