Erdogan, Putin a Rúhání jednali o Sýrii

Lídři kritizovali nezákonnou okupaci syrských nalezišť ropy a dohodli se na pokračování spolupráce v boji proti IS. Výraznější výsledky jednání oficiálně nepřineslo.

V online formátu proběhl summit mezi lídry Ruska, Turecka a Íránu, na kterém se jednalo o situaci v Sýrii. Informace o jednání přinesly noviny Gazeta.ru.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan při jednání zdůraznil roli všech tří zemí, které jsou garanty astanského procesu, pro stabilitu Sýrie. Erdogan zopakoval, že Turecko má zájem na územně celistvé Sýrii a také příměří.

Erdogan spolu s prezidentem Vladimirem Putinem a prezidentem Hasanem Rúháním jednal o nezákonném obsazení ropných nalezišť v Sýrii, které mají patřit syrskému státu. Dvě naleziště ropy v Sýrii jsou pod kontrolou kurských oddílů Syrských demokratických sil společně s jednotkami USA.

V kremelském komuniké stojí, že tématy jednání byla také situace na severovýchodě Sýrie, včetně situace v Idlíbu, a že byla znovu zdůrazněna potřeba koordinace pro dosažení stability Sýrie. Stabilita a bezpečnost musí být podmíněny respektem k suverenitě a územní celistvosti země, tvrdí komuniké.

Rusko, Turecko a Írán se dohodly na pokračování spolupráce na konečné likvidaci Islámského státu a dalších teroristických skupin spojených s Al Kajdou. Všechny tři země kritizovaly mezinárodní sankce proti Sýrii ve spojení se současnou pandemii koronaviru a vyjádřily obavy z humanitární situace v Sýrii. Izraelské útoky na území Sýrie označil trojstranný summit za „destabilizační“.

Astanský formát Ruska, Turecka a Íránu funguje od roku 2017 Samotného astanského mírového procesu se účastní také syrská vláda a představitelé syrské opozice. Mezi úspěchy astanského formátu patří podle článku vznik čtyř deeskalačních zón v Sýrii, které mají být ušetřeny konfliktů mezi vládními vojsky a opozičními silami. Nicméně konflikt v Sýrii, do kterého všechy tři země zasahují, se doposud vyřešit nepovedlo.

Ilustrační foto: Autor – Kremlin.ru

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.