Udržitelný růst vyžaduje, aby se EU pořádně podívala na daně

Eurokomisař pro ekonomiku Paolo Gentiloni si hodně slibuje od mechanismu sdílení informací a „blacklistů“ (černých seznamů).

Gentiloni ve svém článku připomíná katastrofální dopady pandemie i blížící se jednání o fondu obnovy (summit má o fondu jednat právě dnes – pozn.red.). Tvrdí ale, že jednání bude i příležitostí pro vyváženější a spravedlivější růstový model.

Požadavky, které jsou kladeny na veřejné finance, stále naléhavěji zdůrazňují nutnost řešit evropský daňový systém. Gentiloni přiznává menší úspěchy v oblasti vyhýbání se daním a v oblasti agresivního daňového plánování, ale hodně práce ještě zbývá: v úniku daní fyzických osob přichází EU o 46 mld. Euro ročně, u firem se ztráta odhaduje na 35 mld. euro a machinace s DPH ji připraví o 50 mld. eur.

Gentiloni dále zmiňuje, že Evropský soud se postavil proti Evropské komisi, která požadovala, aby Apple doplatil na daních 13 mld. euro.

Gentiloni se také odvolává na jednu z revizí evropských ekonomik, která identifikovala šest zemí, jejichž daňové systémy jsou využívány pro agresivní daňové plánování. Praktiky takových zemí vedou ke ztrátě daňových příjmů v jiných zemích a narušují princip jednotného trhu, tvrdí komisař. Domnívá se, že daňové návrhy by měly být schvalovány kvalifikovanou většinou, nikoliv jednohlasně.

Boj proti vyhýbání se daním ovšem nemůže končit jen u hranice EU. Před čtyřmi roky EU představila první blacklist globálních daňových rájů. Komise nyní doporučila, aby země nedávaly jakoukoliv veřejnou podporu těm firmám, které jsou spojeny s jurisdikcemi na seznamu. Doplňování seznamu stále pokračuje.

Eurokomisař pro ekonomiku za důležitý krok považuje i automatickou výměnu informací mezi zeměmi EU ohledně příjmů digitálních platforem. V rámci OECD se EU také plně zapojuje do snahy najít spravedlivý způsob jejich zdanění. Gentiloni ovšem připomíná protesty USA v této oblasti.

Zdanění korporací se musí stát úkolem pro 21. století. Komise bude pevně stát za zeměmi, které kvůli digitální dani budou možná čelit americkým sankcím. Pokud to bude třeba, tvrdí komisař, bude EU postupovat jako jeden muž.

Daně je potřeba využít také pro dosažení klimatických cílů. Pravidla zdanění energie jsou zastaralá a musí být inovována. S WTO budou probíhat jednání tak, aby firmy nemohly svou produkci snadno přenést do zemí, kde je legislativa méně zelená.

Téma daní je velice obtížné, ale politická vůle zvládne ledacos. Řada daňových skandálů z minulosti vytvořila na vlády tlak, aby konaly – a nyní čas konat nastal. Nejen kvůli dopadům pandemie přichází čas využít měnící se situace i pro lepší ekonomiku a společnost.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.