Chilané museli sáhnout do svých penzijních úspor

Nový zákon umožňuje vybrat si až 10 % z úspor na důchod v rámci chilského soukromého penzijního systému, který byl roky považován za vzor neoliberálů…

Miliony Chilanů už využilo nového zákona, který umožňuje vybrání až 10 % prostředků ušetřených na důchod. Podle oficiálních informací si hned v prvních dnech po zavedení zákona peníze vybralo přes 3 miliony lidí. Webové stránky penzijní správy pod náporem žádostí zkolabovaly. Zákon je jednou z pohotovostních reakcí chilské vlády na tvrdé ekonomické dopady pandemie v Chile.

Nával žádostí o peníze z penzijních fondů povede k tomu, že celý proces bude pomalý, tvrdí úřady. Vydání peněz bude trvat kolem deseti pracovních dnů. Bude ale představovat přítok peněz do kapes obyčejných Chilanů, kteří čelí dopadům pandemie na ekonomiku země. Očekává se, že tyto peníze pomohou také ekonomice.

Chile má soukromý penzijní systém, který zavedla v zemi diktatura generála Augusto Pinocheta. Systém, který byl dlouho považován za vzorový, čelí v poslední době silné kritice za velmi nízké penze (a výnosy z uložených peněz).

Chile, dříve nejsilnější ekonomika Latinské Ameriky, se ocitá v hospodářské recesi. Skoro 2,5 milionů lidí je bez práce. V zemi je 350 tisíc nakažených a nemoci COVID-19 podlehlo skoro 9 tisíc lidí.

Kontroverzní zákon nakonec v minulém týdnu podpořilo i 53 % poslanců pravicové koalice současného prezidenta Sebastiana Piñery. Zákon měl řadu oponentů mezi ministry či ekonomy, kteří tvrdili, že sníží i tak nízké výplaty penzí ze systému a povede k šoku na akciových a měnových trzích. Zastánci zákona tvrdili, že alternativní podpora, kterou vláda poskytla milionům lidí, kteří v důsledku pandemie přišli o práci nebo zchudli, byla nedostačená a byrokratická.

Očekává se, že peněz z penzijních fondů bude muset kolem 10 milionů Chilanů (z 19 milionů obyvatel země) využít k zaplacení dluhů, které jim vznikly během pěti měsíců pandemie. Mělo by se jednat o sumu asi 20 miliard dolarů. Většina lidí podle výzkumu veřejného mínění peníze vydá na zaplacení základních služeb a zboží.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.