Trump snižuje předvolební náskok Bidena

Volby v USA: Aspoň nejnovější průzkum CNN ukazuje na významné posuny. Podle nových čísel Trump dotahuje Bidena.

Podle nového průzkumu veřejného mínění americké stanice CNN se předvolební náskok Joe Bidena vůči stávajícímu prezidentovi USA, Donaldu Trumpovi snižuje. Změna je značná ve srovnání s červnem. Výběr senátorky Kamaly Harrisové jako kandidátky na post viceprezidenta USA na Bidenově „lístku“ je vnímán pozitivně. Celkem 41 % voličů vidí volbu Harrisové pozitivně, 38 % nikoliv.

Celkově podporuje Bidena a Harrisovou 50 % dotázaných voličů. Na druhou stranu 46 % z dotázaných podporuje kandidaturu Trumpa a jeho viceprezidenta Mika Pence. Statistická chyba v rámci průzkumu je +- 4 %.

Mezi voliči, kteří jsou „velmi nadšení“ nebo „nadšení“ z podzimních voleb, je podpora Bidena vyšší – 53 % pro Bidena a 46 % pro Trumpa. Ovšem v těch federálních státech, které mají největší dopad na kolegium volitelů, se jedná o menší rozdíl. V 15 z těchto federálních států celkem 49 % registrovaných voličů podporuje Bidena a 48 % prezidenta Trumpa.

Největší pohyb mezi voliči po celé zemi se od června koncentroval u mužů ve věku 35 až 65 let (v tomto případě byla čísla v červnu vyrovnaná, dnes jsou 56 % pro Trumpa a 40 % pro Bidena) a nezávislými (v červnu měl Biden 52 % a Trump jen 41 %. Nyní má Biden 46 % a Trump 45 %).

Ve srovnání s červnem se Trumpovi také podařilo upevnit podporu republikánských voličů nebo voličů, kteří jsou nezávislí s příklonem k republikánům. V červnu bylo 8 % z nich ochotno volit Joe Bidena, dnes jsou to 4 %, uvádí průzkum. Prezident posílil také u konzervativců – ze 76 % na 85 %.

Nový průzkum také ukázal na to, že v případě Trumpa mají jeho voliči větší tendenci ke změně názoru před listopadovými volbami, než je tomu v případě Bidena. Celkem 12 % Trumpových voličů připouští změnu názoru, v případě podporovatelů Bidena jde o 7 %.

Celkem 54 % dotázaných není spokojeno s tím, jak Trump vykonává úřad prezidenta. Naopak 42 % s výkonem Trumpa je spokojeno.  Od června se jedná o nárůst a o návrat k Trumpovým ratingům ze začátku roku.

Bližší informace najdete v anglickém originále zde.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.