Merkelová v telefonátu s Putinem vyzvala běloruskou vládu k celonárodnímu dialogu

Kancléřka podtrhla, že běloruská vláda se musí vzdát násilí a začít celonárodní dialog. Rusko označilo vnější vměšování za nepřijatelné.

Německá kancléřka Angela Merkelová vyzvala v úterním rozhovoru s prezidentem Ruské federace běloruskou vládu, aby zahájila celonárodní dialog, který by našel řešení současné politické krizi v zemi, píše Politico.

Kancléřka se telefonicky spojila s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a v rozhovoru s ním podtrhla, že běloruská vláda se musí vzdát násilí proti klidným demonstrantům a hned propustit politické vězně. Vedle toho zazněla slova po dialogu v Bělorusku.

Německo jako všechny země EU považuje prezidentské volby v Bělorusku za podvod a neuznává jejich výsledky, podle kterých získal současný prezident Alexandr Lukašenko asi 80 % hlasů podpory.

Rusko sleduje vývoj v Bělorusku, se kterým je ve volné unii, pečlivě. Odmítá však vnější tlak jako nepřijatelný. Podle informací Kremlu se telefonát mezi Putinem a Merkelovou konal z iniciativy Berlína. Podle informací Kremlu vedl Putin telefonický rozhovor na běloruské a libyjské téma také s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, kde zopakoval svou tezi o nepřijatelnosti vměšování.

Ilustrační foto: Autor – Kremlin.ru

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.