Zlato jako aktivum, které musíte mít, věští budoucí problémy

Nynější rekordně vysoká cena zlata je dalším z nezamýšlených důsledků silného angažmá centrálních bank na finančních trzích, tvrdí analytik.

Známý analytik Mohamed El-Erian rozebírá vývoj cen zlata a uvádí, že rostoucí cena je dána těmi investory, kteří zlato umisťují do dlouhodobých portfolií.

Příčina nárůstu cen zlata? Není to nárůst využití v průmyslu, není to pokles fyzické nabídky, není to strukturální otázka, tvrdí El-Erian. Cena zlata je dalším z nezamýšlených důsledků silného angažmá centrálních bank na finančních trzích. Pokud ovšem nedojde k oživení ekonomiky, tak si tím centrální banky zadělaly na velký problém.

Během roku 2020 se zlato přesunulo z kategorie krátkodobé pěkné investice do dlouhodobých portfolií. Stačí se podívat na výnosy z vládních dluhopisů a pochopíme, proč je zlato tak žádané.

Výnosy se navíc pojí s růstem inflačních očekávání, a tím se zlato stává ještě atraktivnější. Jako by se zlato stalo univerzálním řešení – plédují za něj ti, co čekají deflaci, i ti, co čekají inflaci. Je vnímáno jako ochrana před geopolitickými šoky i jako ochrana před kolapsem akciových trhů.

Zlato není jediným aktivem, které se stalo „něčím pro všechny“ a vypadá tak poněkud schizofrenně. Podobně je to s velkými technologickými firmami. Tyto firmy vyjadřují dobu – přesun od fyzického k virtuálnímu, což dobře odpovídá době pandemie. Tyto firmy mají rovněž nízké dluhy a velké zásoby hotovosti.

Investoři navíc stále věří, že centrální banka bude hned intervenovat, když se „něco bude dít.“ Pak se ze zlata stává aktivum, které prostě musíte mít. Cena jde nahoru díky tomu, že skupina zájemců o zlato se masivně rozšiřuje. Jak to tak bývá v těchto situacích, riskuje se „přestřelení“ ceny.

Investoři nyní zacházejí s rizikovými aktivy jako kdyby měla nízké riziko, nebo jako kdyby dokonce byla zajištěním proti riziku. Vzájemně se v tom potvrzují, což pak vede k růstu ceny daného aktiva. Potom se tak může zdát, že ekonomický cyklus zmizel. Kdepak, tento omyl bude vyvrácen, píše El – Erian, stejně jako bude vyvrácen omyl těch, kteří se těsně před vypuknutím Velké recese v roce 2008 domnívali, že ekonomika půjde už navždy jen nahoru.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.