Lapače odpadů moře nezachrání

Stovky tisíc tun plastů ohrožují faunu a flóru v oceánech. Plovoucí lapače odpadků by měly tento odpad zachycovat. Brémští vědci o tom zveřejnili studii. Výsledky přinesly rozčarování.

Podle vědecké studie mohou plovoucí bariéry, které shromažďují plasty, přispět k čištění oceánů jen nepatrně. „Technologie navržené v projektu Ocean Cleanup nám nepomohou vyřešit problém s plasty,“ uvedl Agostino Merico z Leibnizova centra pro tropický mořský výzkum.

„Naléhavě musíme přehodnotit, jak vyrábíme, spotřebováváme a likvidujeme plasty a jak můžeme propagovat udržitelné alternativy,“ uvedl spoluautor studie zveřejněné v časopise Science of The Total Environment.

Environmentální iniciativy problém nevyřeší

Plasty v moři ohrožují ekosystém. Mořští tvorové konzumují nebo polykají plastové části a často v důsledku toho umírají. Pokud se plast rozloží, toxické látky se mohou dostat do moře a nakonec je požijí lidé.

Několik soukromých iniciativ se zavázalo lovit odpadky z oceánů. Například nizozemská nezisková organizace The Ocean Cleanup shromažďuje plasty v Pacifiku lapačem. Podle studie jsou takové iniciativy obdivuhodné a užitečné, ale neřeší velký problém.

Vědci odhadují, že na povrchu oceánů se v současné době vznáší 399 000 tun plastů. Věří, že by se to mohlo do roku 2052 více než zdvojnásobit. Použili tedy matematické modely ke studiu produktivity 200 plovoucích bariér, které shromažďují plasty, aby se později recyklovaly nebo spálily na pevnině.

Odpadky z oceánu je obtížné recyklovat

Podle scénáře by zařízení mohla extrahovat o něco více než 5 % odhadovaného globálního množství z moří po dobu 130 let. „Vzhledem k obrovskému množství plastového odpadu je to poměrně malý příspěvek,“ říká Sönke Hohn z Leibnizova centra pro tropický mořský výzkum v Brémách a spoluautor studie.

Vědci se také obávají, že technologie, jako jsou plovoucí lapače odpadu, by mohly ospravedlnit další znečišťování životního prostředí. Poukazují na to, že odpadky shromážděné v moři se obtížně recyklují, protože jsou rozmanité a často zarostlé mikroorganismy. Úsilí o třídění je proto velmi vysoké. Spalování nebo zakopávání je z ekologických důvodů nepraktické, protože by to mohlo kontaminovat půdu nebo uvolňovat CO2 do atmosféry.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.