Provincie Šalamounových ostrovů chce hlasovat o nezávislosti

Provincie Malaita vede spory s centrální vládou ohledně vztahů s Čínou.

Jedna z provincií Šalamounových ostrovů, ostrov Malaita, chce uspořádat referendum o nezávislosti v souvislosti s odmítnutím rozhodnutí centrální vlády Šalamounových ostrovů o rozvázání diplomatických vztahů s Tchaj-wanem a navázání vztahů s Čínou. Malaita, kde žije asi jedna třetina obyvatel Šalamounových ostrovů, má dlouhodobé ambice o národní nezávislost. Otázka vztahu k Číně je jedním z témat, které budí rozepře mezi provincií a centrem. Dá se předpokládat, že referendum o nezávislosti nebude ale centrální vládou v Honiaře na největším ostrově Guadalcanal uznáno.

Premiér Malaity Daniel Suidani prohlásil, že centrální vláda v Honiaře tlačí na provincii, aby přiznala diplomatické vztahy s Čínou. Suidani řekl, že sebeurčení je základní lidské právo. Jednání centrální vlády označil za diktátorské.

Asi půlmilionové Šalamounovy ostrovy leží na severu od Austrálie a patří ke strategicky významným pacifickým státům. Ostrovy jsou tvořeny celkem šesti hlavními ostrovy a dalšími 900 menšími. V minulém roce Šalamounovy ostrovy navázaly diplomatické vztahy s Čínou a rozvázaly svoje vztahy s ostrovem Tchaj-wan.

Malaita patří ke spojencům USA, a právě s USA a spojenci projednává plány na stavbu hlubokomořského přístavu. Naopak centrální vláda jedná o rozvojových plánech s Čínou.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.