Šalamounovy ostrovy vycouvaly z dohody s čínskou společností

Centrální vláda ostrovů dohodu s čínskou státní společností prohlásila za nezákonnou.

Dohoda mezi jednou z provincií Šalamounových ostrovů a čínskou státní firmou Sam Group je nezákonná a musí být zrušena, sdělil minulý pátek premiér země Manasseh Sogavare podle informací novin Asia Times.

Čínská společnost si chtěla pronajmout ostrov Tulagi s hlubokovodním přístavem. Ve vyjádření premiéra se zdůrazňuje, že provinční vláda neměla k vyjednávání takové dohody oprávnění. Navíc dle prohlášení nemá společnost Sam Group na Šalamounových ostrovech registraci jako zahraniční investor a dohoda bez souhlasu státního zástupce nemůže být dokončena.

Jak jsme informovali, vláda centrální provincie Šalamounových ostrovů podepsala dohodu s čínskou firmou 22. září, krátce poté, co země navázala diplomatické styky s Pekingem a rozvázala vztahy s Tchaj-wanem. Informace o dohodě se ale na veřejnost dostala až o měsíc později.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.