Boltonovy memoáry jsou předmětem vyšetřování v USA

V USA bylo zahájeno vyšetřování ohledně toho, zda bývalý Trumpův poradce zveřejnil ve své knize tajné informace.

Federální státní zástupci v USA vydali první obsílky v případě bývalého poradce pro národní bezpečnost Johna Boltona a jeho vydavatele a literárního agenta. Bylo zahájeno vyšetřování, které se týká toho, nakolik Bolton zveřejnil ve své knize memoárů tajné informace, napsaly noviny Wall Street Journal 16. září 2020, na straně A4.

Obsílky požadují od vydavatele knihy Johna Boltona „The Room Where It Happened“ zpřístupnit celou emailovou komunikaci s Johnem Boltonem. Ministerstvo spravedlnosti USA už zahájilo v souvislosti s knihouobčanskoprávní spor. Administrativa se dříve snažila o zpoždění jejího vydání, protože obsah knihy byl pro prezidenta Donalda Trumpa nepříjemný. Federální soudce pak odmítl požadavek na zákaz distribuce knihy, ale také řekl, že Bolton nejspíš ohrozil státní bezpečnost.

John Bolton podle informací novin nebyl zatím soudem obeslán. Boltonův právník Charles Cooper sdělil, že jeho klient odmítá, že by jakkoliv chyboval či jednal tak, že by porušil zákon. S úřady je připraven spolupracovat. Vydavatelství, které knihu vydalo a patří do majetku ViacomCBS Inc, soudní obsílky nijak nekomentovalo.

Za první týden od vydání se v USA prodalo 780 tisíc kopií knihy.

Psali jsme

Boltonovy paměti se stanou učebnicí anti-diplomacie

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.