Polská vláda se s odbory dohodla na ukončení těžby uhlí v roce 2049

V roce 2049 by měl být podle dohody, která jde v ústrety klimatickým cílům EU, uzavřen poslední polský uhelný důl. 

Polská vláda a hornické odbory se dohodly na začátku minulého týdne na ukončení těžby uhlí k roku 2049. Dohoda je součástí polské snahy vyjít vstříc klimatickým cílům Evropské unie. Varšava v minulosti odmítala evropský cíl snížení uhlíkových emisí na nulu k roku 2050. Vláda argumentovala tím, že Polsko potřebuje dostatečný čas na provedení změny ve svém energetickém mixu. Polsko se také negativně vyjádřilo k návrhu předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové, která chce zvýšit cíl snížení emisí skleníkových plynů k roku 2030 z dosavadních 40 na 55 %.

Polsko je nyní z 80 % závislé na uhlí, jehož těžba dává práci 80 tisícům horníků. Hornická otázka je v polské společnosti stále velmi politicky citlivá a ovlivňuje volby.

Hornické odbory se nyní s vládou dohodly, že tento sektor ekonomiky bude s pomocí dotací postupně utlumován, k uzavření posledního dolu dojde v roce 2049. Odbory původně požadovaly, aby se datum ukončení těžby a využití uhlí posunulo někam mezi roky 2050 až 2060.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.