Trump promarnil první debatu s Bidenem

Volby v USA: Promarněná šance – tak hodnotí průběh první debaty někteří experti na prezidentské kampaně v USA.

První kandidátská debata mezi prezidentem Donaldem Trumpem a bývalým viceprezidentem Joe Bidenem se podle komentáře Reuters nesla v duchu snahy Trumpa dohnat ztrátu podpory, kterou ukazují průzkumy veřejného mínění. Reuters píše, že se Trump snažil svého oponenta v debatě „šikanovat“. Trump opakovaně Bidena přerušoval a přel se s ním, píše dále článek o úterní první debatě.

Je ale nepravděpodobné, že by toto na voliče fungovalo, hlavně kvůli Trumpově bojovnému a dosti chaotickému chování, ale i kvůli jeho urážkám a vyhýbání se faktům. Tento styl povede podle pozorovatelů  k tomu, že se voliči doma u obrazovek spíš rozčílí, než že by je debata zaujala. Stratég Republikánské strany Ron Bonjean k tomu říká: „Dá se pochybovat o tom, že by mentálně unavující debata mohla změnit něčí názor.“

Psali jsme:

O co je Biden lepší než Trump, ptají se levicoví voliči v USA

Trump nevyužil debaty k tomu, aby se zaměřil na váhající voliče, mezi které patří hodně žen. Naopak v debatě mířil na skupinu svých pravověrných podporovatelů.

První debata se konala ve státě Ohio, kde zrovna probíhá Bidenova prezidentská kampaň. Biden se nyní zaměřuje na ty federální státy, kde se očekává, že prezidentské volby budou těsné. Biden se snaží Trumpovi přebrat jeho voličskou základnu právě v těch státech, které představují bitevní pole prezidentských voleb.  Trump tak možná promarnil šanci k oslovení voličů, které potřebuje.

Průzkum Reuters/Ipsos v září zjistil, že 4 z 10 bílých, méně vzdělaných voličů z Floridy, Michiganu, Pensylvánie a Wisconsinu podpoří ve volbách Bidena. V roce 2016 měla v těchto státech demokratická kandidátka Hillary Clintonová podporu 3 z 10. Reuters tvrdí, že Biden má silné vedení po celé zemi, ale slabší náskok v těchto klíčových státech.

Americký expert na prezidentské kampaně Christopher Devine je vůči roli debat skeptický. Agentuře Reuters Devine řekl, že debaty kandidátů jen těžko ovlivní to, jak voliči volí.  V případě debaty je podle Devina těžké vidět, jak by měla voliče ovlivnit tím či oním směrem, když měli jen malou možnost se něco dozvědět o kandidátech a jejich plánech.

Reuters dále přiznává, že se Trumpovi v debatě podařilo v určitých momentech dostat Bidena z jeho komfortní zóny. Vedlo to k tomu, že Biden nazval Trumpa „klaunem“ a „nejhorším prezidentem“ v dějinách USA. Biden měl problém v momentě, kdy ho Trump obvinil z podpory protestů proti rasismu, které se v některých případech obrátily v násilí. Biden také neodpověděl na Trumpovu otázka, zda by jako prezident učinil nějaké kroky v případě jmenování dalších soudců Nejvyššího soudu, aby tak kontroval proti jeho pravicovému směrování.

Více k tématu z různých úhlů:

Demokraté nemohou vyloučit vítězství Trumpa

Biden zase dovedl Trumpa přitlačit ke zdi ohledně klíčových témat kandidatury – tedy, že Trump není způsobilý pro úřad prezidenta, nezvládá pandemii a má styl vedení, který společnost nesjednocuje.

Trump ovšem opakovaně skákal do řeči Bidenovi i moderátorovi debaty Chrisi Wallacovi ze stanice Fox News. Znemožnil jim tak vlastně cokoliv sdělit. Biden se opakovaně snažil obrátit se přímo na kameru a mluvit k voličům. Zatímco Trump na něj zíral. Podle Aarona Kalla, dalšího amerického odborníka na prezidentské kampaně, se jednalo o Bidenovu hru, kterou v rámci debaty také odehrál. Trump se naopak nemohl zbavit svého pohrdání Bidenem.

Podle Kalla k tomu, aby Trump přesvědčil voliče, bude muset nabídnout světlejší a optimističtější vizi budoucnosti během následujících dvou debat. Čas prý ale není na straně Trumpa, protože další dvě debaty obvykle sleduje už méně lidí.  Trump, jako ten, kdo v prezidentské kampani zatím zaostává za Bidenem, ztratil v úterý podle experta drahocenný čas.

Psali jsme k tématu voleb v USA:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.