Putin a Erdogan, strážci Černého moře

Proč je oblast Černého moře pro Putina a Erdogana tak důležitá? Na to odpovídá geopolitický magazín ARTE TV „Co odkrývají mapy“.

Černé moře spojuje dvě vlivné mocnosti a dva vůdce, kteří se pravidelně objevují v mezinárodních titulcích: Turecko Recepa Erdogana a Rusko Vladimira Putina. Anexe Krymu v roce 2014 a výstavba plynovodu Turkish Stream přilákaly pozornost k tomuto námořnímu prostoru.

Dvě velmoci od Černého moře s komplikovanými vztahy vědí, jak spolu vyjít, aby udrželi Západ v šachu a zachovali si duopol. Proč je pro ně tento prostor tak strategický? Na to dává odpověď další díl geopolitického magazínu „Le Dessous des cartes“ (k dispozici bude na webu ARTE TV do 24.11.2020). Přinášíme malou ukázku:

Turecký proud (TurkStream) dodává ruský plyn Turecku a jižní Evropě. Anexí Krymu si Putin zajistil kontrolu nad Azovským mořem, které se otevírá Černému moři a Erdogan si zase hlídá úžiny Dardanely a Bospor. Je to klíčová cesta pro obchodování mezi Černým a Středozemním mořem. Viděno západoevropskou optikou, je Černé moře vnímáno jako malé a vzdálené, ale jeho plocha není nezanedbatelná: z východu na západ se rozpíná v délce 1200 km a jeho plocha 420 000 km2 je srovnatelná s Baltským mořem.

Černé moře je obklopeno Gruzií, Tureckem, Bulharskem, Rumunskem, Ukrajinou a Ruskem. Vlévají se do něj významné řeky: Dunaj, Dněpr a Don. Na severu vyčnívá do moře Krymský poloostrov a dále směrem na východ je Kerčská úžina a malé Azovské moře, které má strategický význam. Na jihu se Bosporským průlivem dostaneme do Marmarského moře a dále skrz úžinu Dardanely do moře Egejského, na které navazuje Středozemní moře a tím se dostaneme až k Atlantiku. Černé moře tak tvoří průsečík mezi Evropou, Eurasií a Středním východem.

Obchodní křižovatka

Černé moře je důležitá obchodní křižovatka, která spojuje východoevopské země s mezinárodními trhy. Oděsou a Černomorskem (ukrajinské přístavy) putuje v rámci Černého moře většina zboží, zatímco přístavy Novorosijsk, Tuapse (Rusko) a Batumi (Gruzie) se specializují na ropu. V Bulharsku jsou hlavními přístavy Burgas a Varna. Přístav v rumunské Konstanci spojuje ropné regiony s mezinárodními trhy. Řeka Dunaj je obří obchodní tepnou na Balkáně stejně tak Don v Rusku. Bosporem propluje ročně 40 000 zahraničních obchodních plavidel, k tomu se přidává vojenský provoz, rybářské lodě… (Lodní provoz lze sledovat online na webu Marine Traffic).

Plynovody v Černém moři

Černé moře spojuje producenty plynu (turkmenské, íránské, irácké, ázerbajdžánské a ruské) s evropskými spotřebiteli. Od roku 2003 spolupracuje Rusko a Turecko na projektu Blue Stream, kterým ročně projde 16 miliard kubických ruského zemního plynu. V lednu 2020 proběhla slavnostní inaugurace plynovodu TurkStream.

Strategický význam Černého moře pro Rusko

Historicky se Rusko zajímalo o Černé moře z toho důvodu, že mu umožňovalo přístup k „teplým mořím“ – Středozemnímu a dále k oceánům bez ledu. Vzhledem k tomu, že Rusko vnímá NATO v Černém moři jako prodlouženou ruku USA, anexe Krymu mu zde umožnila vytvořit impozantní a stabilní sílu. Dokument dále zmiňuje narůstající význam tohoto regionu pro čínské obchodní zájmy (Hedvábná stezka) a také upozorňuje na to, že Černé moře patří na světě k nejvíce znečištěným.

Knižní tipy k tématu:

Pomsta geografie: Co mapy vyprávějí o příštích konfliktech a boji proti osudu

V zajetí geografie: Jak lze pomocí deseti map pochopit světovou politiku

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor – Kremlin.ru

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.