Turecko našlo velkou zásobu zemního plynu v Černém moři

Naleziště by mohlo proměnit dosavadní závislost země na dovozech plynu z Ruska, Íránu a Ázerbájdžánu.

Turecko zvýšilo svoje zásoby zemního plynu v oblasti Černého moře na 405 miliard kubických metrů poté, oznámil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Má se jednat o dalších 85 miliard kubických metrů v důsledku objevení nového naleziště v Černém moři, informovala Al Jazeera.

V srpnu letošního roku Erdogan řekl, že nové plynové pole obsahuje zásoby plynu v rozsahu 320 kubických metrů plynu, což představuje pro Turecko největší naleziště plynu vůbec. K objevu došlo asi 100 námořních mil od tureckého pobřeží. Ještě před poslední revizí byli odborníci přesvědčeni o tom, že se jedná o rozsáhlé naleziště zemního plynu, jedno z největších za rok 2020.

V případě, že by zdejší zemní plyn začal být komerčně využíván, mohlo by dojít k proměně dosavadní turecké závislosti na ruském, ázerbajdžánském a íránském zemním plynu. Jen v roce 2019 se jednalo o dovozy plynu do Turecka v hodnotě 41 miliard dolarů.

Analytici ovšem radí krotit nadšení, protože těžba zemního plynu pod mořem je časově náročná a také drahá. První plyn by měl být z černomořských nalezišť získán v roce 2023. Podle informovaného zdroje se počítá s tím, že by se zde ročně mohlo od roku 2025 vytěžit kolem 15 miliard kubických metrů plynu.

Psali jsme:

Putin a Erdogan, strážci Černého moře

Ilustrační foto: Wikicommons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.