Kyrgyzstán odložil parlamentní volby. Žaparov dostal čas na ústavní změnu

Prozatímní prezident navrhuje změnu ústavy, která by mu umožnila kandidovat. Parlament ho odkladem voleb podpořil.

Kyrgyzský parlament ve čtvrtek odhlasoval odklad voleb do ústavní reformy, kterou navrhuje prozatímní prezident země a premiér v jedné osobě Sadyr Žaparov. Reforma mu umožní, aby mohl v nadcházejících prezidentských volbách kandidovat na post prezidenta. Ústava zatím takovou možnost vylučuje.

V Kyrgyzstánu došlo na začátku října k nepokojům, které vedly k rezignaci vlády i prezidenta země Sooronbaje Žeenbekova. Parlamentní volby, jejichž výsledky protesty v ulicích vyvolaly, byly anulovány.

Nový prozatímní prezident navrhl nyní změnu ústavy, který by mu umožnila kandidaturu na prezidenta země. Nebylo přitom jasné, jak chce zvládnout organizaci voleb a ústavního referenda. Parlament ve čtvrtek rozhodl o tom, že nové parlamentní volby se budou konat až 20. prosince, tedy po ústavním referendu. Hlasování ukázalo na to, že Žaparov má dostatečnou podporu v parlamentu k tomu, aby mohl uskutečnit referendum, které by odložilo nebo by změnilo pravidla prezidentských voleb, které se mají konat do poloviny ledna.

Parlament také odhlasoval posunutí prahu pro vstup stran do parlamentu z dosavadních 7 % na 3 %. Další obsah navrhovaných ústavních změn nebyl ještě zveřejněn.

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor – Bala Biott, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16686596

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.