Rusko potichu odděluje Donbas, zatímco USA neprojevují o Ukrajinu zájem

Bloomberg. Rusko začalo budovat obchodní svazy s Donbasem, který je pod ukrajinskou ekonomickou blokádou, napsal Bloomberg. Putinovo Rusko se snaží o to oddělit obě rebelující oblasti a “vzestupně ho připojit k Rusku”, míní článek agentury. V plánu ale není uznání nebo anexe těchto území, sdělily Bloombergu tři dotázané zdroje blízké Kremlu.

Kreml využívá současnou aktivistickou blokádu Donbasu k posílení hospodářských vazeb s rebelskými teritorii. Rusko bude poskytovat dodávky zásob a zboží, které se zastavily v důsledku blokády, a také odebírat uhlí a železo, na jejichž produkci do značné míry stojí hospodářství regionu.

Řada politiků v Rusku viní Kyjev z toho, že svojí blokádou Donbasu Kreml donutil k těmto krokům, což Kyjev popírá.

Na začátku roku podle Bloombergu Rusko rozhněvalo Kyjev tím, že začalo vydávat ruské cestovní doklady obyvatelům obou regionů, což podle hodnocení článku svědčí o tom, že zde dochází ke scénáři jako v Podněstří.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko řekl v úterý v Londýně, že Rusové se nesnaží o to dojednat mír, ale že jim jde o to mít moc.

Tyto poslední, tiché kroky Ruska na Donbase jsou výzvou USA, které ale v poslední době k ukrajinskému konfliktu značně ochladly. Ruský diplomat agentuře řekl, že se zdá, že USA se “vůbec nezajímají” o ukrajinskou krizi a její řešení. Zdá se, že Trumpa zajímají jiné otázky: Sýrie a Severní Korea jako priority. K Ukrajině se vyjadřuje on a především jeho ministr zahraničí dost nejasně.

Kreml také sleduje čistě ekonomické cíle. Po dvou letech subsidii Donbasu má zájem o to vztah s ním komercializovat, a to také vzhledem k tomu, že samotná ruská ekonomika byla celé dva roky v recesi.

Minské dohody jsou fakticky ve slepé uličce a celkově situace dvou území Donbasu – Luhanska a Doněcka – směřuje k tzv. zmrazenému konfliktu, který může trvat desetiletí, píše na závěr článek.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.