Legalizuje Argentina potraty?

Dolní komora parlamentu přijala přelomový zákon o potratech, o který se vedou roky spory. Hlasování v Senátu bude větší problém…

Argentinská dolní komora parlamentu 11. prosince přijala zákon, který v zemi legalizuje potraty. Jde o krok, který by mohl nastavit nový tón pro změnu v doposud s ohledem na potraty konzervativní Argentinu.

Zákon podpořil současný prezident Alberto Fernández a byl v dolní komoře argentinského Kongresu (parlamentu) přijat většinou 131 hlasů pro a 117 hlasů proti (6 poslanců se zdrželo). Zákon umožní legální ukončení těhotenství do 14.měsíce gravidity. V Argentině je dnes možné dobrovolné ukončení těhotenství jenom za podmínek, že se jedná o ohrožení života ženy nebo o těhotenství v důsledku znásilnění.

Nový zákon ale ještě nemá vyhráno. Musí o něm dále hlasovat argentinský Senát, horní komora parlamentu. Zde se očekává, že výsledek hlasování bude napjatější. Podobné hlasování o legalizaci potratů v Argentině narazilo v roce 2018 právě v Senátu. Na rozdíl od předchozí konzervativní vlády Mauricia Macriho, Fernándezova levicově-populistická vláda za zákonem stojí.

Parlamentní debatu, která začala ve čtvrtek 10. prosince a pokračovala do pátku 11. prosince, doprovázely protesty zastánců i odpůrců zákona před parlamentem. Zastánci vidí v zákoně možnost posílení tzv. reprodukčních práv argentinských žen a také krok k rovnosti.  K dalším argumentům patří rovněž fakt, že legalizace zabrání nelegálním potratům, které mají ročně zas následky tisíce hospitalizací. Naopak odpůrci hovořili o genocidě a zdůrazňují, že zákon se projednává v expresním řízení a v kontextu zdravotní krize způsobené pandemií.

Argentinský Senát má zákon projednávat na svém zasedání 29. prosince. O rozložení podpory pro zákon v 72členné komoře se zatím spekuluje: podle listu La Nacion má zákon podporu minimální většiny, tj. 36 senátorů je pro a 35 proti (jeden nerozhodnut). Další média hovoří o větším počtu nerozhodnutých senátorů. Situace tak není nepodobná té v roce 2018, kdy Senát zákon odmítl s výsledkem 38 ku 31 (dva se zdrželi).

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.